Premiera: TVN METEO, niedziela o 9:05
Powtórka: patrz "o nas"

Ogród z ekologicznym warzywnikiem. Sól w miastach. Dekoracje świąteczne (odc. 404)

dodano: 08.12.2012

Odwiedzamy ogród położony niedaleko Pabianic, sprawdzamy, jak chronić rośliny przed zasoleniem, a na koniec - garść pomysłów na świąteczne dekoracje.

Na początek przypominamy, gdzie i kiedy można oglądać program "Maja w ogrodzie":
 
Szczegółowe dni i godziny emisji na wszystkich antenach TVN znajdą Państwo w zakładce "O NAS" - wystarczy kliknąć na TEN LINK.
 
Całe odcinki programu są dostępna na stronach:
 
 
 
ODCINEK 404:

Państwo Violeta i Tomasz Biskupscy wraz z trójką dzieci mieszkają na wsi od roku. Do pracy i szkoły dojeżdżają do odległych o kilkanaście kilometrów Pabianic. Cała rodzina stara się żyć w zgodzie z naturą. Dom jest ekologiczny, opalany drewnem, z panelami słonecznymi.  Jest las brzozowy oraz staw - pożądany w każdym ekologicznym ogrodzie. Trawnik zastępuje koszona dwa razy do roku łąka, rośnie powoli sad. Pan Tomasz opiekuje się małą pasieką.

Pomysłodawcą przeprowadzki na wieś był pan Tomasz. Wiedział, że chce zajmować się ziemią, ogrodem, zwierzętami. Ogród zaprojektowali: architekt krajobrazu i biolog - Julia i Tomasz Plaskota.

Najciekawsze miejsce w ogrodzie to ogromne założenie, wykonane przez innego projektanta – ekologa Łukasza Nowackiego (Fundacja Transformacja, www.transformacja.org). To niezwykły warzywnik, w którym rosną zdrowe, doskonałe w smaku warzywa. Ekolog nazwał ten projekt „Kręgami Natury”
 
Więcej o takim warzywniku, gdzie prowadzi się sposób uprawy zwany permakulturą, można przeczytać tu: PERMAKULTURA.
 
Warzywnik najczęściej odwiedza pani Violeta, która wykorzystuje udane plony w kuchni. Pokazała nam przy okazji, ze pod ściółka ogrodu znajdują się różne organiczne odpadki – np. natka z wyrwanej pietruszki. To pełni funkcję kompostu.

Przy okazji jesiennych odwiedzin w tym ogrodzie, natrafiliśmy na wysyp grzybów. Jednym z gatunków była czubajka kania (Macrolepiota procera) – pospolity grzyb, występujący od lata do późnej jesieni. Rośnie na brzegach lasów, na polanach, na łąkach, w parkach. Unika siedlisk kwaśnych i wilgotnych, rośnie najczęściej na glebach gliniastych i zasobnych w wapń. Jadalne są tylko kapelusze, bo trzon jest łykowaty i niesmaczny.
 
*
 
W drugiej części odcinka rozmawiamy z panią Agnieszką Szulc (naczelnikiem Wydziału Utrzymania Terenów Zieleni ZDM Poznań) o skutkach, jakie ma sól, stosowana w miastach do odmrażania ulic. Więcej o tym, jak sól szkodzi roślinom, jak chronić zieleń i jakie środki stosować, piszemy w artykule ZASOLENIE DRÓG.
 
*
 
Ponieważ niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc i w „Mai w ogrodzie”, jak co roku kilka pomysłów do podpatrzenia. Odwiedziliśmy Międzynarodowy Pokaz Florystyczny w halach Warszawskiego Rynku Hurtowego w Broniszach.  W magicznej, świątecznej scenerii prezentowane były kompozycje na Boże Narodzenie, Nowy Rok i Karnawał, wykonywane przez znakomitych florystów z Polski, Węgier oraz Rosji.
 
Pokazowi towarzyszyła wystawa „Wokół choinki”. Bardzo ciekawe, proste do wykonania pomysły przedstawili uczniowie Akademii Florystycznej Marioli Miklaszewskiej. Były one dowodem na to, że nawet rajskie jabłuszka, drewniane wióry, liście czy suche gałązki to tworzywo, z którego da się wyczarować piękne zimowe dekoracje.
 
Podejrzeliśmy, że w tym sezonie bardzo modne są biel i szarość. W takiej tonacji pojawił się wieniec z bombek i gipsówki, dekoracja z kory brzozowej, białe ciemierniki, wieniec z pędów rabatowej rośliny o nazwie Calocephalus – przypomina on srebrny drut kolczasty.  Pojawiły się też cyklameny w doniczkach – np. wstawione w środek poduszki wykonanej z pędów pokrytych zielonkawym porostem.

Była też cała kolekcja bardzo smukłych choinek - wszystkie powstały podobnie: to  pręt lub kij zakotwiczony w podstawie, obłożony dowolnym materiałem, np. gałązkami drzew iglastych, ale również zwisającymi kwiatostanami zielonkawego szarłatu. Bardziej nowoczesne były choinki z kawałków gałęzi i srebrnego świerka oraz z korzeni i długich strąków glediczji.
 
 
 
 
 
A jakie ekopozytywy zauważyliśmy w prezentowanych miejscach?
- W ekologicznym ogrodzie odbudowuje się i uzdrawia glebę.
- Odpady organiczne są kompostowane.
- W warzywniku stosuje się ściółkę ze słomy, gałęzi i liści.
- Stwarza się warunki dla współżycia roślin i zwierząt.
- Nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin.
- Produkuje się zdrową żywność.
- Zieleń w mieści chroniona jest przed działaniem soli.
 
 
 
 
***
 
 
 
Program dofinansowany ze srodków Narodowego Funduszu Ochrony Srodowiska i Gospodarki Wodnej.
 
 
 
 
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
96%
4%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni odcinek

Mały ogród kolekcjonera funkii. Zieleń Opola. (odc. 403)

Mały ogród kolekcjonera funkii. Zieleń Opola. (odc. 403)

W tym tygodniu – pomysł na zagospodarowanie małego ogrodu – i jednocześnie przykład pracy kolekcjonera roślin. Niestety, takiego ogrodu nie da się zrobić w...

więcej »
Ocena
95%
5%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Robimy tanuki

Robimy tanuki

Nie każdy może mieć drzewko bonsai w ogrodzie. Ale z tanuki jest znacznie prościej i szybciej - polecamy ciekawą technikę!

więcej »
Ocena
0%
100%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

\

"Maja w ogrodzie" rekomenduje imprezy ogrodnicze

W jakim spotkaniu lub wydarzeniu o tematyce ogrodniczej - i pokrewnej - warto wziąć udział w najbliższym czasie?

więcej »
Ocena
91%
9%
Facebook Twitter Blip Digg