Premiera: TVN METEO, niedziela o 9:05
Powtórka: patrz "o nas"

Syrop z mniszka i mniszkowe wino

dodano: 29.04.2011

Pospolity chwast, mniszek, ma wiele leczniczych właściwości. Robi się też z niego pyszny miód.

Malownicze, złote łany kwiatów są piękną ozdobą wiosennych łąk i kwitnących sadów. Pełno ich też przy drogach, na nieużytkach i trawnikach. W ogrodach traktujemy je jako uporczywe chwasty. Mało kto zdaje sobie sprawę, że mniszek lekarski - popularnie zwany mleczem - to cenna roślina lecznicza. Wartościowe są w tej roślinie wszystkie części - zarówno liście, korzeń jak i kwiatostany. Ziele mniszka leczy między innymi wątrobę, ułatwia trawienie, podnosi odporność, obniża ilość cukru we krwi. W domowych warunkach najprzyjemniej robi się przetwory z kwiatów. Stosuje się je jako lekarstwo na kaszel i infekcje układu oddechowego, zwłaszcza dla dzieci. Są ponoć doskonałe na przewlekłe nieżyty jamy ustnej, gardła i oskrzeli.
 
Mniszek lekarski jest rośliną wieloletnią. Spomiędzy rozety liści wyrastają wiosną pojedyncze koszyczki wypełnione setkami drobnych kwiatów. Potem mniszki powtarzają kwitnienie aż do września, ale nie tak obficie. Od pojawienia się pierwszych kwiatów do momentu, gdy zmienią się w dmuchawiec, mija niewiele ponad 2 tygodnie. Wtedy wiatr unosi w powietrze lekkie nasiona. Polska nazwa mniszek pochodzi właśnie od tego puchatego owocostanu - po zdmuchnięciu białej kuli ukazuje się dno koszyczka.
 
Na zbiór płatków wyruszamy w słoneczny dzień. Ale uwaga, trzeba się śpieszyć, bo po południu lub podczas pochmurnej pogody kwiaty mniszka się zamykają. W maju nazbieranie pełnego koszyka zajmuje zaledwie około pół godziny.
 
Z kwiatka wyskubujemy same płatki, bo tylko z nich można zrobić syrop lub wino o dobrym smaku. Pozostałe części rośliny zawierają bowiem biały, gorzki sok mleczny. Same płatki są bardzo cenne i poniżej podajemy przepis na syrop lub tzw. miód, ale można je też zalać białym gronowym winem, lub posypywać nimi sałatki owocowe i warzywne.
 
Syrop lub miód z mniszka – sprawdzony przez nas przepis!
Składniki:
2 szklanki płatków z mniszka
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
 
Sposób przygotowania:
Całość gotujemy 20 minut, odcedzamy kwiaty. Zagęszczamy do odpowiedniej konsystencji i przelewamy do słoików.
 
W procesie gotowania powstaje gęsty i lepki miód. Nie wolno go przechowywać w lodówce, bo szybko skrystalizuje. Kto polubi przetwory z mniszka, robi je potem co roku w dużych ilościach. Niektórzy popijają syrop z herbatą inni mieszają z wodą, miód zjadają z pieczywem lub dodają do ciast. W tracie gotowania do syropu przechodzą z kwiatków cenne substancje - między innymi żółte barwniki z grupy karotenoidów i związki flawonowe. Wpływają one na wzmocnienie naczyń krwionośnych, działają moczopędnie i rozkurczająco.
W sprzedaży spotyka się też prawdziwy miód produkowany przez pszczoły z nektaru tych kwiatów. Miód mniszkowy zalecany jest rekonwalescentom na wzmocnienie, dobry jest też dla chorych na nerki i wątrobę.
 
Wino z mniszka lekarskiego jest jednym z ciekawszych trunków.
 
Składniki:
8-10 szklanek samych płatków
syrop z 1,3 kg cukru i 0.5 l wody
135 g rodzynek
1,5 pomarańczy bez skórki
drożdże Tokay - cała paczka
pożywka - pół łyżeczki
kwasek cytrynowy - pół łyżeczki
 
Sposób przygotowania:
Płatki mniszka, rodzynki i pokrojoną pomarańczę zalać 1,5 l wrzątku na 3 doby. Odcedzony napar przelać do gąsiora. Dolać syrop i litr wody, a potem wystarczy już tylko poczekać, aż całość przefermentuje.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
92%
8%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Ja właśnie zrobiłam syrop z miszka lekarskiego wg takiego składu: 300 kwiatów miszka lekarskiego, 05 l wody, 1 kg cukru i sok z 1 cytryny , Zerwane kwiaty płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok.10 minut. Następnie odcedzamy kwiaty, do płynu dodajemy 1 kg cukru. Mieszamy, by cukier się rozpuścił. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy bez przykrycia około 20-30 minut. Jeszcze gorący syrop nalewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by się słoik zamknął. Nie potrzeba go niczym zagęszczać. Ma konsystencję miodu. Ci co go próbowali, stwierdzili, że pachnie i smakuje jak miód prawdziwy.
2014.11.01
~ Łucja
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
jestem w trakcie gotowania , dzisiaj, robie pierwszy raz..
2014.11.01
~ edyta
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
piłam,pyszny i zdrowy polecam mówię o syropie smaku wina niestety nie znam.Pozdrawiam.
2014.11.01
~ Krystyna
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
\"Produkuję\" syrop od kilku lat. Leczy moją rodzinę i sprawia radość znaszym przyjaciołom. Zdrowy i oryginalny prezent.
2014.11.01
~ amatorka zielarka
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Robię go drugi rok i bardzo polecam.Zaoszczędziłam dzięki niemu wydatków w aptece :)
2014.11.01
~ ajec
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
W tym roku zrobiłam nalewkę z mniszka lekarskiego,ale wydaje mi się,że jeszcze doleję do niej jeszcze wina gronowego bo tylko zalałam ją 2-ma 100 wódki.Dwa lata temu zrobiłam w ten sposób nalewkę z pigwy i byłą wyśmienita na babskie spotkania,ale do takiej nalewki potrzeba 1,5 l wina białego gronowego i według uznania może być spirytus-dla zaostrzenia smaku nalewki lub wódka.Resztę robi się podobnie jak do syrop z mniszka lekarskiego.Życzę powodzenia.
2014.11.01
~ mandi188
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Droga Efko. Ja robię z całych kwiatków. I dodanie cytryny zmienia smak, zapach i wygląd syropu. Pozdrawiam.
2014.11.01
~ Wanda
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Ja probowalam dawac do syropu cale kwiatki i robi i sie brudny, gorzki roztwor, tylko wyrywanie samych platkow daje smak i kolor, w Internecie są przepisywane bzdury od tych co nigdy tego nie robili. Wyrywanie platkow idzie szybko. Pozdrawiam slodko.
2014.11.01
~ Efka
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Przepraszam. Troszkę niedokładnie napisałam. Kwiatki z wodą w której się gotowały stoją dobę. Następnego dnia odciskam, dodaję cukier i cytrynę.
2014.11.01
~ Wanda
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Moja receptura: 500 kwiatków, 3 szklanki wody, 2 kg cukru, 2 cytryny. Ja gotuję całe kwiatki z wodą. nastepnie przecedzam, odciskam dosyć mocno. Dopiero następnego dnia dodaję cukier i cytryny ze skórką pokrojone w plastry. Gotuję aż trochę zgęstnieje i rozlewam do słoiczków. Cytrynki z tego syropu zjadam same, z chlebem i masłem a najlepsze są dodane do jogurtu naturalnego. Pychotka.
2014.11.01
~ Wanda
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Zageścić, czyli odparowywać, aż będzie miało konsystencję płynnego miodu. Może po ugotowaniu i odcedzeniu płatków tak konsystencja już jest, wtedy nie nalezy zagęszczać.
2014.11.01
~ REDAKCJA
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Spróbowałam zrobić syrop,ugotowałam wszystko około 20 minut,przecedziłam a w przepisie jeszcze napisane jest aby go zagęścić-moje pytanie jak i czym? pozdrawiam
2014.11.01
~ MMs
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Witam \" Same płatki są bardzo cenne i poniżej podajemy przepis na syrop lub tzw. miód, ale można je też zalać białym gronowym winem\" Czy ktoś ma bardziej precyzyjny przepis na płatki zalewane winem i jakie właściwości ma ta mikstura,
2014.11.01
~ an

Poprzedni przepis

Płatki róż

Płatki róż

Płatki róż są niezwykle aromatyczne. Można z nich zrobić na przykład przecier albo wspaniałą konfiturę.

więcej »
Ocena
92%
8%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

Ogród \'z sercem\' na skraju puszczy (odc. 519)

Ogród 'z sercem' na skraju puszczy (odc. 519)

Grabowy żywopłot, warzywnik, staw, szklarnia i wspaniałe okazy drzewek bonsai. To wszystko gospodarze wyczarowali na długim, wąskim i ubogim kawałku ziemi....

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

\

"Maja w ogrodzie" rekomenduje imprezy ogrodnicze

W jakim spotkaniu lub wydarzeniu o tematyce ogrodniczej - i pokrewnej - warto wziąć udział w najbliższym czasie?

więcej »
Ocena
91%
9%
Facebook Twitter Blip Digg