Premiera: TVN METEO Active, niedziela o 9:00
Powtórka: patrz "o nas"

Sumak w kuchni

dodano: 29.09.2011

Sumak octowiec jest bardzo ekspansywny, rozprzestrzenia się jak chwast. Jest jednak niezwykle dekoracyjny i ma zastosowania kulinarne.

Sumak w kuchni
Syrop z sumaka
 
Składniki:
10 owocostanów sumaka
2 litry wody
1 kg cukru
 
Sposób przygotowania:
Rozdrobnione owoce sumaka zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na pół godziny.
Potem cedzimy i do soku dodajemy cukier.
Po przegotowaniu, gęsty i gorący syrop przelewamy do słoików lub butelek. Tak utrwalony syrop stosujemy jako smaczny dodatek do wody.
 
Kiedyś północnoamerykańscy Indianie zalewali owoce sumaka wodą ze strumienia, a kwaśny smak oraz kolor i tak przechodziły do roztworu. Zimą owoce sumaka były jedynym dostępnym surowcem na smaczny i zdrowy napój, bogaty jednocześnie w witaminę C.
Syrop w wersji "zagotowanej" jest bardzo dekoracyjny, bo wysoka temperatura nie zmienia koloru kwaśnego wywaru, jak to się dzieje w przypadku soku z buraków.
 
 
Przyprawa w proszku
Sumaka można samemu ususzyć, otrzeć i uzyskać z niego kwaśną przyprawę. Czerwonym proszkiem posypujemy ryż, świeżo pokrojoną cebulę, dodajemy do zaprawy do marynowania mięsa przed grillowaniem i  tureckich kebabów. Tej przyprawy używa Liban, Syria, Turcja i Iran. Sumak jest też dobry do ziemniaków, buraków i sałatki z fasoli.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
94%
6%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Sumak w kuchni
Mam pytanko wyczytałem , że jest ok 150 gatunków sumaka, na innych stronach straszą, że jest trujący, uczulający, drażniący itp.... u mnie na działeczce rośnie kilka drzewek i chciałbym z nich zrywać owoce i robić przyprawę bo bardzo mi przypasowała, a spotkałem się z nią dopiero w tym roku jak przywieźli mi przyjaciele z Turcji... czy to będzie to samo?
2016.06.28
~ a-ju
Re: Sumak w kuchni
Całe owocostany sumaka można zbierać nawet w zimie. Są pełnowartościowe dopóki ich kolor jest czerwony. Sumak octowiec (Rhus typhina) - drzewko to pochodzi ze wschodnich rejonów Stanów Zjednoczonych. Jego owocki są jadalne i kwaśne, dlatego nazywany jest tam vinegar tree, czyli octowe drzewo. Na co dzień północnoamerykańscy Indianie zalewali owoce nawet wodą ze strumieni, a kwaśny smak i kolor i tak przechodziły do roztworu. Zimą owoce sumaka były jedynym dostępnym surowcem na smaczny i zdrowy napój, bogaty w witaminę C. Gotowanie daje nam gwarancję pozbycia się drobnoustrojów. Poza tym wysoka temperatura nie zmienia koloru kwaśnego wywaru, jak to się dzieje w przypadku soku z buraków. Syrop z sumaka: 10 owocostanów sumaka, 2 litry wody,1 kg cukru. Rozdrobnione owoce sumaka zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na pół godziny. Cedzimy, do soku dodajemy cukier. Po przegotowaniu gęsty i gorący syrop przelewamy do słoików lub butelek. Tak utrwalony syrop stosujemy jako smaczny dodatek do wody. Sumak można samemu ususzyć, otrzeć i uzyskać kwaśną przyprawę. Czerwonym proszkiem posypujemy ryż, świeżo pokrojoną cebulę, dodajemy do zaprawy do marynowania mięsa przed grillowaniem i tureckich kebabów. Tej przyprawy używa Liban, Syria, Turcja i Iran. Sumak jest też dobry do ziemniaków, buraków i sałatki z fasoli. Kwaśny wywar z sumaka, nazywany substytutem octu winnego, jest doskonały do dressingów, sosów i jogurtu. Jednak trzeba pamiętać, że jest on nietrwały, nawet po przegotowaniu - wytrzymuje w lodówce około 10 dni. Dlatego mając drzewko w ogrodzie, zrywajmy owoce pojedynczo i używajmy ich na świeżo, w zależności od potrzeb. Czerwony sok z sumaka można dodać do sałatkowego sosu winegret. Czosnek ucieramy z solą, zakwaszamy i dolewamy oliwę. Sumak stosujemy tu zamiast octu winnego lub cytryny. Kto lubi eksperymenty, może kilka owocków sumaka wrzucić do herbaty.
2016.06.28
~ redakcja
Re: Sumak w kuchni
Czy można zbierać owoce w zimie? Np w styczniu? czy przemarznięte nie maja juz tej wit c?
2016.06.28
~ Paulina
Re: Sumak w kuchni
UŻYWANY DO KURCZAKA W STYLU LIBAŃSKIM ZAWIJANY W ARABSKI CHLEB.BARDZO SMACZNE.
2016.06.28
~ kOPYT

Poprzedni przepis

Syrop z mniszka i mniszkowe wino

Syrop z mniszka i mniszkowe wino

Pospolity chwast, mniszek, ma wiele leczniczych właściwości. Robi się też z niego pyszny miód.

więcej »
Ocena
92%
8%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

Miejskie ogrodnictwo, czyli warzywa, pszczoły i łąki (odc. 595)

Miejskie ogrodnictwo, czyli warzywa, pszczoły i łąki (odc. 595)

Ten nieco nietypowy odcinek programu poświęcony jest miejskiemu ogrodnictwu. Okazuje się bowiem, że miasto może być dobrym domem dla pszczół, są tu piękne i...

więcej »
Ocena
74%
26%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

Powtórki archiwalnych odcinków programu - lista!

Powtórki archiwalnych odcinków programu - lista!

Co i kiedy na antenie? Oto nasze małe zestawienie powtórkowych emaisji programu 'Maja w ogrodzie'.

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg