Premiera: TVN METEO, niedziela o 9:05
Powtórka: patrz "o nas"

Ogórki po chińsku

dodano: 03.11.2011

Ogórki słodko-kwaśne, z czosnkiem i chilli.

Ogórki po chińsku
Pan Czesław, właściciel niewielkiego ogródka działkowego, podzielił się z nami przepisem na ogórki po chińsku.
 
Składniki:
2 kg niedużych ogórków
1 główka czosnku
4 płaskie łyżki soli (kamiennej)
 
Zalewa:
łyżeczka chilli
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
 
Sposób przygotowania:
Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, dodać do nich pokrojony na plasterki czosnek, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać sok z ogórków.
Z podanych składników zagotować zalewę, zalać nią ogórki i zostawić na 24 godziny.
 
Na koniec - przełożyć ogórki z zalewą do słoików – nie pasteryzować!
Materiał pochodzi z 347. odcinka programu.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
90%
10%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Ogórki po chińsku
pyszne sa te ogorki..robilam w zeszlym roku I dzis robie, ja kroje ogorki w grube plasterki...sa wysmienite, polecam..
2014.12.19
~ duszka
Re: Ogórki po chińsku
Uwierz,naorawdę nie daje się wody,ja już w ubiegłym roku zrobiłam dokładnie tak jak przepis Mai /nie gotowałam/,jeszcze mam 2 sloiczki,trzymam w szafce w kuchni,poniewaz nie mam gdzie,są naprawdę pyszne.
2014.12.19
~ Alinezja
Re: Ogórki po chińsku
ogórki z zalewą wkłada się zimne do słoików. Nie psują się.
2014.12.19
~ ala
Re: Ogórki po chińsku
Z całą pewnością wkłada się zimne ogórki i się nie psują. Ja wprawdzie robię z trochę innego przepisu, a mianowicie: 2kg małych ogórków pokroić na cztery części wymieszać z 4 płaskimi łyżkami soli i zostawić na 6 godzin. Potem odcedzić ogórki. dodać 2 małe płaskie łyżeczki chili lub 1łyżeczkę chili i bardzo drobno posiekaną 1 papryczkę chili ( ładnie wygląda w słoiku), 1 główkę posiekanego czosnku (nie przez praskę) 1/2 szkl. ciepłej oliwy lub oleju. To wszystko zalać ciepłym syropem ( 1 kg cukru i 1,5 szkl. octu zagotować i wystudzić) Odstawić na 12 godzin. Potem nakładać do słoików. Po prostu pychota.
2014.12.19
~ Nutka54
Re: Ogórki po chińsku
JA TEz ROBIE OGÓRKI BEZ PASTEROWANIA I NIE PSÓJĄ SIĘ .
2014.12.19
~ JULITA
Re: Ogórki po chińsku
Ile wody powinna mieć zalewa nie uwierzę, że powinna zawierać sam ocet
2014.12.19
~ alma
Re: Ogórki po chińsku
Zalewa powinna być taka jak podał autor przepisu, zna go na pamięć, bo robi co roku dużo tych ogórków, są wyśmienite. Pozdrawiamy
2014.12.19
~ redakcja
Re: Ogórki po chińsku
Czy zalewa nie zawiera wody tylko czysty ocet 10%?
2014.12.19
~ Bo.
Re: Ogórki po chińsku
Pan Czesław Mierzejewski, z ogrodu ROD WIRNIK, który podał nam ten przepis twierdzi, że ogórków nie pasteryzuje, zimne przekłada do słoików i się nie psują. Prawdopodobnie z powodu dodatku oleju, który wypływa na wierzch i stwarza warunki beztlenowe dla drobnoustrojów. Ogórki były bardzo smaczne, polecamy.
2014.12.19
~ redakcja
Re: Ogórki po chińsku
A czy te ogórki nakłada się gorące do słoików, skoro nie pasteryzujemy,... bo przecież zimnymi nie zamkną się szczelnie słoiki i może się zepsuć ?? :(
2014.12.19
~ Kasik87

Poprzedni przepis

Polędwica z kremem z dyni, borowikami i sosem z derenia

Polędwica z kremem z dyni, borowikami i sosem z derenia

Wykwintny przepis Markusa Lengauera z restauracji Safenhof, Bad Waltersdorf w Austrii

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

Dwa ogródki – w orientalnym i formalnym stylu (odc. 526)

Dwa ogródki – w orientalnym i formalnym stylu (odc. 526)

W dzisiejszym odcinku zaprezentujemy dwa niewielkie ogrody i odmienne pomysły na ich zagospodarowanie. Oba te założenia łączy to, że powstały w przestrzeni,...

więcej »
Ocena
84%
16%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

\

"Maja w ogrodzie" rekomenduje imprezy ogrodnicze

W jakim spotkaniu lub wydarzeniu o tematyce ogrodniczej - i pokrewnej - warto wziąć udział w najbliższym czasie?

więcej »
Ocena
91%
9%
Facebook Twitter Blip Digg