Siejemy warzywa i tniemy hortensję
dodano: 04.04.2014
Pora na siew kolejnych warzyw!
Siejemy warzywa i tniemy hortensję
Od początku kwietnia wiosnę mamy już w pełni. Czas więc zająć się wysiewem do gruntu pierwszych roślin jednorocznych. W warzywniku państwa Teresy i Andrzeja Dąbrowskich, w którym jesienią rozsypano grubą warstwę kompostu, trzeba tylko wzruszyć glebę. Służy do tego ciekawe narzędzie o nazwie haki ogrodowe - to widły z zagiętymi zębami, doskonale spulchniające i rozbijające ziemię.
 
W pierwszej kolejności pani Teresa sieje marchew i pietruszkę, potem warto wysiać fasolkę. Można wybrać odmiany fasoli karłowej i tyczkowej, przeznaczone do bezpośredniego spożycia; na nasiona przyjdzie jeszcze czas. Fasola jest rośliną ciepłolubną i do gruntu wysiewa się ją dopiero w maju. W ogrodzie pani Teresy zawsze się udaje, bo gleba w tym warzywniku sprzyja uprawie fasoli - jest żyzna, bogata w próchnicę, ciepła i przepuszczalna.

Wiosna gospodyni tnie też piękne krzewy hortensji krzewiastej - obcina ją mniej więcej o 1/3 długości pędów. Można ją też obciąć dużo niżej, bo ten gatunek kwitnie na pędach jednorocznych. Nie trzeba się obawiać, że nie zakwitnie. Teraz można też hortensję rozmnożyć – wystarczy obciąć fragment pędu z trzema pąkami i wsadzić go do wody. Powinien wypuścić korzonki.