Letnie zbiory
dodano: 19.07.2014
W drugiej połowie lipca zbieramy dojrzewające na drzewach owoce morwy białej.
Letnie zbiory
Owoce morwy białej kształtem przypominają nieco jeżyny. Dojrzewają w drugiej połowie lipca, są bardzo słodkie, wręcz nieco mdłe i szybko opadają. Znajdują wiele zastosowań w tradycyjnej medycynie, np. do wspomagania leczenia chorób wątroby czy cukrzycy. Poza tym są bogatym źródłem witamin, protein i minerałów. Także dość późno pojawiające się liście stanowią cenny surowiec zielarski. 
 
Samo drzewo nie jest zbyt wymagające, możemy posadzić je na lekkiej, średnio żyznej a nawet piaszczystej glebie, w słonecznym i ciepłym miejscu. Początkowo morwa rośnie bardzo szybko, dlatego sprawdzi się doskonale na wysoki żywopłot. Zazwyczaj ma też sporo odrostów korzeniowych, przez co szybko się zagęszcza dając efekt zielonej ściany. Morwa biała dość dobrze znosi polski klimat – jedynie młode okazy w zimniejszych rejonach kraju mogą wymagać okrycia. 
 
Co ciekawe, obecnie rośnie popularność morwy – jest ona sadzona jest w pobliżu sadów czereśniowych. Jej owoce dojrzewają bowiem nieco wcześniej i odciągają ptaki, które zjadają morwę zamiast czereśni.
 
Morwa biała bywa mylona z morwą czarną ze względu na ciemną barwę owoców. Niestety, ta druga, choć pojawia się w Polsce w sprzedaży, rzadko udaje się w naszym klimacie i zimuje tylko w niektórych ogrodach.