Borówka amerykańska
dodano: 05.10.2012
Czy posadzić borówkę? Oczywiście! A jak to dobrze zrobić? I co warto wiedzieć o tym krzewie i jego owocach?
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum) to piękny krzew. Ma ozdobne, drobne kwiaty, wabiące owady i przepyszne owoce. Jesienią oszałamia kolorami, a na dodatek jest długowieczna i odporna na niską temperaturę.
 
Pan Jerzy Wilczewski, właściciel dużego gospodarstwa ogrodniczego, o którym piszemy w tym artykule: Ekologiczny ogród i uprawa borówek, zajmuje się m.in. produkcją owoców borówki amerykańskiej. Zdradził, jak dobrze posadzić krzewy, by dobrze rosły.
 
Po kupieniu zdrowej rośliny, wykopujemy dołek na około 20-30 cm głębokości i jakieś 50 cm średnicy. Na dno wsypujemy kwaśny torf i wstawiamy roślinę w taki sposób, by bryła korzeniowa wystawała jakieś 2-3 cm ponad poziom gruntu. Dzięki temu u nasady pędu nie będzie gromadzić się woda, co może doprowadzić do jego zgorzeli.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potem bryłę zasypujemy podłożem i ostrożnie udeptujemy. Na koniec całość dobrze wyściółkować torfem, korą lub trocinami. Pamiętamy też o podlaniu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ważna rzecz, o której niewiele osób wie, to to, że w pierwszym roku warto usunąć wszystkie kwiaty z młodej sadzonki. Dzięki temu roślina lepiej rozbuduje system korzeniowy.
 
 
A co warto wiedzieć o samych owocach?
 
Barwniki znajdujące się w skórce borówki – antocyjany – to bardzo silne antyutleniacze, poprawiające krążenie krwi, ostrość widzenia, stan skóry, pomocne w leczeniu cukrzycy. Inne związki zawarte w borówce mają działanie antynowotworowe, zmniejszają poziom cholesterolu, a duża ilość drobnych nasion bardzo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Ostatnio odkryto, że jedzenie borówek odwraca przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci.
Na powierzchni jagód widać delikatny woskowy nalot, którego nie należy ścierać, bo osłania owoce m.in. przed wysychaniem. Wewnątrz kryje się przezroczysty smaczny miąższ z licznymi nasionkami.
 
Owoców borówki amerykańskiej nie myje się przed spożyciem. Owoce te najlepiej jeść na surowo, a jedyną polecaną metodą konserwowania jest mrożenie.
 
Żeby mieć świeże owoce w ogrodzie przez kilka miesięcy, warto posadzić krzewy kilku odmian. Jednak – wbrew temu, co mówią niektórzy – posadzenie kilku krzewów nie jest koniecznością. W małym ogródku można posadzić pojedynczy krzew, który również będzie dostarczać owoców.
 
 
Poleca się m.in te odmiany:
 
Patriot  - wczesna
Duke, Spartan, Bluecrop - średniowczesne; Bluecrop to najpopularniejsza i niezwykle smaczna odmiana
Brigitta, Liberty - późne