Cykoria
dodano: 23.10.2012
Jej uprawa jest bardzo tajemnicza. Nikt jej nie widzi, mało kto wie, jak ona rośnie... Co to takiego? Cykoria! Nam udało się podpatrzeć jej niezwykłą uprawę w ciemnościach.
Cykoria
Zaglądamy do przepastnego archiwum "Mai w ogrodzie". A tam - ciekawy materiał o produkcji popularnego warzywa, jakim jest cykoria.
 
Rozmowę, którą Maja przeprowadziła w firmie Bakor, która zajmuje się produkcją cykorii, prezentowaliśmy w 72. odcinku programu.
 
 
Kiedyś cykoria była typowo zimowym warzywem, obecnie jest dostępna przez cały rok. Jej ojczyzną jest Belgia, gdzie zaczęto ją uprawiać pod koniec XIX wieku; stąd rozprzestrzeniła się do innych krajów Europy.
 
Cykoria podróżnik dziko rośnie w Polsce przy drogach. Latem kwitnie na niebiesko. Jej korzenie są cennym surowcem leczniczym, a  jako warzywo sprzedawane są wybielone liście jej odmiany zwanej sałatową.  Cykorię można jeść na surowo, ale też gotować i zapiekać. A jej produkcja jest niezwykle interesująca i owiana mgiełką tajemnicy.