Premiera: TVN METEO, niedziela o 9:05
Powtórka: patrz "o nas"

Robimy cydr

dodano: 02.11.2012

Jak samodzielnie przygotować cydr?

Gdy odwiedzaliśmy położony na Podlasiu ogród państwa Cornuet, właścicielka, pani Krystyna pokazała nam, jak tłoczy sok jabłkowy i jak potem przygotowuje z niego cydr.
 
Cydr to po polsku – jabłecznik; musujący, orzeźwiający napój, dobrze gaszący pragnienie. To typowo francuski napój o zawartości alkoholu od 2 do 7%.
 
A oto szczegółowy przepis na cydr - prosto od pani Krystyny:
 
"W internecie można znaleźć wiele różnych przepisów na cydr. My przygotowujemy go w najprostszy sposób: po wyciśnięciu soku z jabłek mielonych razem ze skórkami (najlepsze są Antonówki ze względu na obecność dzikich drożdży na skórce) zlewamy go do gąsiora z rurką odpowietrzającą bez żadnych dodatków. Jabłka powinny być ekologiczne i jedynie opłukane w zimnej wodzie, nie myte w żaden inny sposób.
Gąsior stawiamy w ciepłym miejscu, np. w kuchni i obserwujemy. Na ogół bardzo szybko, jeszcze tego samego dnia, zaczyna się fermentacja, coraz gwałtowniejsza. Nie mogę tu podać ani czasu, ani temperatury, bo czas bywa różny, a temperatura w kuchni też nie jest stała, ok. 20 stopni.
Kiedy skończy się fermentacja burzliwa, a cydr tak sobie tylko pyrka (czyli gdzieś po 2 tygodniach) wstawiamy go do chłodnej spiżarni jeszcze na 2-4 tygodnie. Następnie zlewamy do butelek, delikatnie, żeby nie ruszyć osadu.
 
Nigdy nie próbowałam angielskich trunków, więc nie wiem, czy to to samo."
Pozdrowienia - Krystyna Cornuet
 
 
Aby zobaczyć, jak się przygotowuje cydr i jak pani Krystyna wykorzystuje ocet jabłkowy, wystarczy obejrzeć film dostępny w okienku nad tym tekstem.
 
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
97%
3%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Robimy cydr
Poniży tekst pisałem z urządzenia mobilnego, który często przekręcał moje wyrazy. Zamiast \"Cypr\" powinien być \"Cydr\". Zamiast \"rórka\" powinno być \"rurka\" i zamiast samoczynnym składowaniu powinno być \"samoczynnym sklarowaniu\". Szkoda, że nie można edytować już swoich wątków.
2014.04.17
~ Tomasz K.
Re: Robimy cydr
Cydr powstaje w wyniku fermentacji jabłek bez domieszki cukru. Przed rozlaniem do beczek i butelek jest klarowny. Zawiera od 4 do 7 % alkoholu i charakteryzuje się łagodnym lekko słodkim smakiem. Wytwarzany jest ze sfermentowanego moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Cydry możemy podzielić na zwykle (niemusujące) musujące i gazowane. Cydry słóżą również do produkcji takich trunków jak brandy jabłkowe. Najbardziej znany to calvados. Cypr ma wielu zwolenników (ja) i przeciwników (moja żona), ale musi jeszcze upłynąć wiele czasu aby znostał doceniony. PRZEPIS NA CYDR POLSKI: Robię go i jest rewelacyjny! Z około 18-20 kilogramów jabłek (winnokwaskowych typu antonówka) wyciskamy (sokowirówką) 11litrów soku. Wlewamy do gąsiora takiego aby było to 3/4 zawartości. Szczelnie zamykamy korkiem z rórką fermentacyjną i odstawiamy w temp. 14-16 stopni na 3-5 tygodni. Gdy fermentacja ustanie zlewamy CYDR znad osadu, wlewamy do drugiego gąsiorka. Zamykamy i odstawiamy do piwnicy na ok 6 miesięcy w temp. 8-10 stopni. Po samoczynnym składowania odcedzamy do butelek i szczelnie zamykamy. CYDR będzie gazowany i orzeźwiający, najlepiej pić zchłodzony do temp. 6 stopni. Ja z tylu składników otrzymuje 10 litrów tego trunku.
2014.04.17
~ Tomasz K.
Re: Robimy cydr
Robiłam w tym roku cydr z tego przepisu, a że nie mam prasy do wyciskania soku, przpuściłam jabłka papierówki przez sokowirówkę, zebrałam z wierzchu tę utworzoną pianę i wlałam do gąsiorka, na 10 l soku dodałam też 1 kg cukru, który rozpuściłam w soku. Po 3 tygodniach cydr był bardzo smaczny, musujący, koloru jasno pomarańczowego . Wprawdzie nie był klarowny,ale to nie wada, był bardzo smaczny. Pozdrawiam autorkę przepisu.
2014.04.17
~ bo-ska
Re: Cydr i sok jabłkowy
Cydr robi się tak, jak wino, należy tylko zlać go przed końcem fermentacji i ewentualnie ją przerwać, wystawiając np. po kilku dniach od rozlania butelki do bardzo zimnego pomieszczenia (ale nie zamrażać). Nie dodajemy żadnych drożdży, ponieważ antonówki ekologiczne mają kolonie dzikich drożdży na skórce. Temperatury też tak dokładnie nie pilnujemy. Jedynie tyle, że przez czas burzliwej fermentacji (do 2 tygodni) gąsior stoi w ciepłej kuchni, następnie przez 2-4 tygodnie w chłodnej spiżarce. Zlewa się go taki jeszcze musujący. W Aglii nie miałam okazji być, więc nie wiem, czy to to samo. Natomiast w podobny sposób przyrządza się cydr normandzki i bretoński.
2014.04.17
~ Krystyna Cornuet
Re: Cydr i sok jabłkowy
Witam. Ostatnio dużo mówi się o cydrze (jabłeczniku) ,ale przepisu dokładnie nikt nie podał. Ja często nastawiam wino z różnych owoców i wychodzi mi dobre. Jednak w tym roku nastawiłem cydr i wyjdzie z tego chyba wino, raczej na pewno. Mój sposób postępowania w fazie robienia jabłecznika. Zebrałem jabłka -spady. przepuściłem przez sokowirówkę .Uzyskany z tego sok zlałem do gąsiora 10l, oczywiście najpierw zebrałem osad ,który utworzył się na soku. Następnie zamknąłem korkiem z rurką fermentacyjną .Po tygodniu nastaw dalej fermentował ,po spróbowaniu stwierdziłem że trzeba dosypać cukru ,ponieważ robi się dość wytrawne. Dolałem więc litr wody z kilogramem cukru rozpuszczonego w niej i dalej fermentuje. Teraz stwierdziłem już że to raczej wino będzie niż cydr. A cha zapomniałem dodać że dodałem winne drożdze ,schery .
2014.04.17
~ krzysiek
Re: Cydr i sok jabłkowy
Z przykrością stwierdzam że nadal nie poznałem przepisu na Cydr. Może mnie ktoś ośieci? Jakie drożdże? Jakie tempertury?Jak długo fermentować aby nie otrzymać wina lub octu? Czy jest to ten sam napój co angielski Cider?
2014.04.17
~ Stan

Poprzedni przepis

Malinki siostry Anieli

Malinki siostry Anieli

Oto prosty przepis na pyszne malinki - do wykorzystania np. do deserów.

więcej »
Ocena
96%
4%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

Bardzo długi ogród z ciekawymi roślinami (odc. 491)

Bardzo długi ogród z ciekawymi roślinami (odc. 491)

Tym razem prezentujemy ogród, na który trzeba było znaleźć dobry pomysł - całość jest bowiem bardzo długa i wąska. Dlatego właścicielka podzieliła ogród na...

więcej »
Ocena
64%
36%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

Ogrody pokazowe z targów Gardenia - WYNIKI PLEBISCYTU!

Ogrody pokazowe z targów Gardenia - WYNIKI PLEBISCYTU!

Oto wyniki głosowania naszych widzów na ogrody startujące w konkursie ARANŻACJE-INSPIRACJE.

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg