Jak przygotować karmę dla ptaków (AO 571)
dodano: 03.12.2015
Sikory, dzięcioły, szczygły i inne zimujące ptaki powinny dostawać przy ujemnych temperaturach wysokoenergetyczny pokarm.
Jak przygotować karmę dla ptaków  (AO 571)
W tej Akademii Ogrodnika wracamy do ogrodu Kasi i Andrew Bellingham. W dzisiejszej akademii ogrodnika poznamy sposób w jaki Andrew przygotowuje tłuszczową karmę dla ptaków. Najpierw roztapia w rondlu jedną kostkę czystego niesolonego smalcu. W czasie kiedy tłuszcz topi się w rondlu rozdrabnia w mikserze kuchennym kilka suchych kromek pełnoziarnistego chleba. Okruszki wsypuje do miski i następnie rozdrabnia ćwierć kilograma łuskanego słonecznika. W tym czasie smalec się roztopił. Andrew może go wlać do miski z suchą masą. Tłuszcz jest gorący więc składniki miesza drewnianą łyżką do momentu uzyskania ciasta o jednorodnej konsystencji. Zmielone ziarna dosypuje do chleba i dokładnie miesza ze sobą składniki. Mieszanka musi trochę stężeć. Najlepszym sposobem jest schłodzenie jej w lodówce lub za oknem. Rozdrabnianie słonecznika i chleba ma istotne znaczenie. Dzięki temu masa staje się bardziej zwięzła i łatwo można ją formować. Ponadto zachowuje stałą konsystencję w dodatnich temperaturach. W jaki sposób podawać strawę? Ciastem możemy nadziewać szyszki i potem zawieszać je na drzewach. Andrew poleca też tłuszczowe ciasteczka. Blaszane foremki do ciastek nadziewa ptasią karmą. Plastikową rurką robi w środku dziurkę, a by móc potem przewlec przez nią wstążkę. Tłuszczowe ciastka często nadziewa też owocami głogu – czerwony kolor jest ładny, poza tym wabi ptaki. Serduszka lub gwiazdki, kiedy stwardnieją w lodówce, wyjmuje się z foremek i zawiesza w ogrodzie. Tłuszczową karmę można podawać też w karmnikach  na przykład z łupiny kokosa, a nawet wykonanych z pomarańczy. Ten pomysłowy karmnik z pędów derenia ‘Sibirica’ i połówek wydrążonej pomarańczy na pewno ucieszy ptaki, a żywe kolory wprowadzą do ogrodu więcej ciepła.