Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:25
Powtórka: patrz "o nas"

Niezwykłe palenisko z pnia drzewa (AO 578)

dodano: 20.02.2016

Oto pomysł na ogrodowy "koksownik" z pnia drzewa.

Podczas wizyty w ogrodzie pani Anny Pawłowskiej-Witek i jej męża, pana Tomasza mieliśmy okazję zobaczyć nietypowy pomysł na ogrodowy piecyk. Gospodarze wykorzystali do tego celu część pnia drzewa. W jego środku pali się ogień, co wygląda niezwykle widowiskowo.
 
Taki pień wkopuje się nieco w podłoże, by był stabilny. Należy go naciąć na krzyż, wzdłuż, ale nie na całej długości, żeby się nie rozpadł. W górnej części trzeba wyżłobić wgłębienie. Do powstałego otworu pan Tomek wkłada rozpalony wcześniej w normalnym ognisku kawałek drewna, ale można też rozpalić ogień bezpośrednio w wydrążonym zagłębieniu pnia. Ważne, żeby zagłębienie było połączone z nacięciami – choćby przewiercone piłą. Dzięki temu w zagłębieniu jest cug i powietrze podsyca ogień. Z czasem pniak będzie się wypalać i płomienie będą się pojawiać coraz niżej.
 
Ważne, żeby było to drzewo żywiczne – można kupić taką kłodę od leśniczego – i cieszyć się ogniem przez nawet kilkanaście godzin! Nie trzeba podkładać do ognia i jest on dość bezpieczny, choć oczywiście nie można go zostawić bez nadzoru.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
100%
0%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Ostatni odcinek

Ogród z wgłębnikiem przy firmie (odc. 662 / HGTV odc. 40)

Ogród z wgłębnikiem przy firmie (odc. 662 / HGTV odc. 40)

Odwiedzamy ogród niedaleko Grodziska Wielkopolskiego, należący do dużej rodziny. Większość działki zajmuje rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w uprawie...

więcej »
Ocena
84%
16%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Oranżerie w nieborowskim ogrodzie (odc. 553)

Oranżerie w nieborowskim ogrodzie (odc. 553)

Historia niezwykłych kolekcji roślin egzotycznych oraz dwóch oranżerii w parku przypałacowym w Nieborowie .

więcej »
Ocena
91%
9%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Przepisy

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Podczas naszej wyprawy na Węgry, poznaliśmy wiele lokalnych przysmaków. Oto przepis na jeden z nich.

więcej »
Ocena
92%
8%
Facebook Twitter Blip Digg