Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Narzędzia do cięcia (AO. 579)

dodano: 28.02.2016

Warto już szykować się do wiosennego cięcia drzew.

Marzec jest dobrą porą do cięcia wielu drzew i krzewów liściastych. Pani Katarzyna z Rzeszowa ma cały asortyment narzędzi do ich formowania. Na przykład akumulatorową piłką przycina zeszłoroczne kwiatostany i skraca pędy tawuły japońskiej. Zapewnia to zwarty pokrój oraz obfite kwitnienie w czerwcu. Tą samą piłką przycina też klon kształtowany na drzewko bonsai.
 
Teraz jest też dobry termin na cięcie drzew owocowych. Jabłonie trzeba przyciąć, by nie zawiązało się za dużo drobnych owoców, ale nieco mniej, jednak dużych. Lepiej też, gdy są nieco niżej na drzewie, łatwiej po nie sięgać. Trzeba też usunąć wszystkie wilki – pędy płone, na których nie będzie kwiatów. Tniemy, gdy jeszcze nie ruszyły soki w drzewie.
 
Najwyżej położone gałęzie pani Katarzyna przycina wygodnym sekatorem na długiej sztycy, nazywanym żyrafą. Z kolei sekatorem o długich ramionach, wycina nawet bardzo grube gałęzie wewnątrz korony, tam, gdzie jest ich nadmierne zagęszczenie. Nie musi nawet używać piły.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
97%
3%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Ostatni odcinek

Weekendowy ogród (odc. 678/ HGTV odc. 16 seria 2018)

Weekendowy ogród (odc. 678/ HGTV odc. 16 seria 2018)

Tematem tego odcinka jest zagubiony wśród pól, łąk i lasów letniskowy dom, otoczony ogrodem. Do działki leżącej na szczycie wzgórza prowadzi aż pięć...

więcej »
Ocena
75%
25%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Sekrety uprawy pomidorów

Sekrety uprawy pomidorów

Pani Agnieszka Tokarczyk jest właścicielką malowniczego cienistego ogrodu bylinowego. Od lat też zbiera doświadczenia związane z uprawą pomidorów i...

więcej »
Ocena
89%
11%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Przepisy

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Podczas naszej wyprawy na Węgry, poznaliśmy wiele lokalnych przysmaków. Oto przepis na jeden z nich.

więcej »
Ocena
88%
12%
Facebook Twitter Blip Digg