Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Kociołek mięsno-warzywny

dodano: 12.01.2013

Pan Aleksander, właściciel ogrodu spod Tarnowa, podzielił się z nami przepisem na pyszną potrawę, przygotowywaną w „ogrodowej kuchni”, a konkretniej: w żeliwnym kociołku ustawianym nad ogniskiem.

Kociołek mięsno-warzywny
Oto dokładny przepis pana Aleksandra Babiucha, właściciela ogrodu spod Tarnowa.
 
"Jest to potrawa jednogarnkowa, w której łatwo można zmieniać składniki w zależności od upodobań i umiejętności kucharza.
Zaletą jest sposób przyrządzania – w kociołku na ognisku – dzięki temu w trakcie gotowania czy mieszania potrawy dostaje się do niej zapach ogniska. Dlatego też gotuję na drewnie twardym (z drzew liściastych) – dla odpowiedniego aromatu dodaję drewno ze śliwy, wiśni, gruszy.
Do potrawy staram się używać świeżych składników, łącznie z ziołami zrywanymi wprost z ogródka ziołowego - zebrane przed południem w słoneczny dzień są najlepsze!
Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Najlepiej poświęcić na to godzinę przed gotowaniem; zabrać wszystkie składniki, przyprawy i przedmioty pomocnicze: łyżki, miskę, sztućce, talerze itp. w pobliże ogniska, dzięki czemu można już gotować nie odchodząc od niego, uzyskany zaś czas spędzić na rozmowie, gdy gotowanie wzmaga tylko apetyt gości siedzących razem z kucharzem.
Dlatego też nieodzownym składnikiem tej potrawy jest wino - używane zarówno do gotowania, jak i do wprawienia całego towarzystwa w dobry humor.
 
Składniki:
1,5 kg różnych rodzajów mięsa (najlepiej 2-3 rodzaje): 0,5 kg wieprzowiny (najlepsza jest chuda karkówka, młode żeberka), 0,5 kg drobiu (nadają się podudzia kurczaka - wyjąć kości, zostawić skórę, ewentualnie podudzia indyka), 0,5 kg wołowiny (pręga/cielęcina) 
2 duże cebule
1 papryczka pikantna - trzeba sprawdzić jej smak; gdy jest bardzo pikantna, dodać według upodobań gości
2-4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
mały seler
4-5 dużych papryk (najlepiej czerwone, mogą być różnokolorowe)
świeże zioła z ogrodu (szałwia, tymianek, nieco estragonu, mięta pieprzowa – ilość wedle uznania, całość powinna stanowić pęczek, 2 listki laurowe)
1-2 puszki pomidorów bez skórki
2 -3 łyżki dobrych powideł śliwkowych
2 młode ziemniaki, młoda cukinia, pół szklanki zielonego świeżego groszku lub garść młodej fasoli w strąkach – można dodać jeden lub wszystkie te składniki
pęczek świeżej natki pietruszki
1-2 szklanki dobrego, czerwonego wina wytrawnego
woda(w zależności od ilości użytych składników oraz pożądanej gęstości gulaszu, wystarczy butelka wody mineralnej zabrana do ogniska)
4-6 dużych łyżek oliwy lub dobrego oleju (do smażenia)
sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w grubą kostkę (najdrobniej te mięsa, które wymagają najdłuższego gotowania – takie jak pręga – na największe kawałki mięsa delikatne); ja kroję pręgę w kostkę o boku ok. 1,5 cm, podudzia kurczaka/indyka kroję w paski szerokości do 1 cm, żeberka w kawałki z pojedynczą kością, karkówkę w kostkę o boku ok. 2,5 cm.
2. Cebulę posiekać niezbyt cienko.
3. Warzywa (marchew, pietruszka, seler) po umyciu i obraniu pokroić w plasterki (młodej marchwi i pietruszki można nie obierać). W podobnej wielkości kawałki pokroić seler.
4. Papryki po usunięciu nasion i zgrubień pokroić w paski.
5. Zioła zebrane w pęczek pokroić, jeszcze lepiej porozdzierać na mniejsze kawałki palcami.
6. Czosnek, po obraniu, pokroić na plasterki.
7. Świeże warzywa (ziemniaki, cukinia, fasolka) pokroić na kawałki, natkę pietruszki posiekać.
 
Gotowanie:
- Kociołek dobrze rozgrzać – zarówno do jego podgrzania, jak i do obsmażenia mięs używam dużego ognia i drewna twardego (buk) lub miękkiego brzozowego; w trakcie duszenia staram się utrzymać mniejszy, stabilny płomień, dodaję też trochę drewna aromatycznego – czereśni, jabłoni, wiśni, śliwy – pomimo przykrycia kociołka, aromat, w trakcie mieszania czy pozostawienia naczynia odkrytego na chwilę, dostaje się do środka i dodaje smaku potrawie.
- Wlać oliwę lub olej.
- Mięso obsmażyć na mocnym ogniu tak, aby się ładnie zrumieniło ze wszystkich stron; dobrze jest to robić partiami, odkładając przysmażone części na miskę.
- Do ostatniej partii mięsa pod koniec rumienienia dodać cebulę i dobrze podsmażyć; gdy cebula skarmelizuje, wrzucić uprzednio podsmażone mięso, dodać wino i wodę (wody nalać tyle, aby przykrywała całość).
- Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie dodać papryczkę pikantną – z tym ostrożnie, aby nie przesadzić. Zawsze można dorzucić więcej papryczki w trakcie dalszego gotowania. Dalej dodać pokrojone świeże zioła, czosnek i powidła śliwkowe; gotować pod przykryciem pół godziny.
- Wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler), gotować pod przykryciem kolejne pół godziny. W trakcie można dosolić czy też dolać wody w razie potrzeby.
- Następnie dodać paprykę i dalej dusić pod przykryciem, aż mięsa będą prawie dobre.
- Dorzucić pomidory z puszki, razem z przecierem, w którym się znajdowały; można je przed wrzuceniem pokroić lub rozgnieść widelcem przy dodawaniu do kociołka. Wszystko razem zagotować.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodać delikatne warzywa (cukinia, groszek itp.); dusić dalej, ale niezbyt długo.
-Posypać posiekaną natką pietruszki.
 
Podać koniecznie przy ognisku!"
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
92%
8%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Kociołek mięsno-warzywny
A czemu pytasz w temacie \"kociołek mięsny\"? Żeby mniej osób zobaczyło twoje pytanie? Wpisz w google \"śmigła do wiatraka producent\" albo \"śmigła do wiatraka cena\" :) http://tnij.org/uhf0
2018.11.17
~ wiatrak
Ozdoby ogrodowe - wiatrak
Nie będzie to komentarz, lecz pytanie - prośba !! Gdzie mogę kupić skrzydła wiatraka z urządzeniem do obracania. Skrzydła powinny mieć rozpiętość 110 - 120 cm Złamał się wiatrak i mam problem. Liliana
2018.11.17
~ Liliana

Poprzedni przepis

Żołędziowa kawa

Żołędziowa kawa

Czy wiecie, że z żołędzi można przygotować smaczny napój? Oto przepis!

więcej »
Ocena
93%
7%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W królestwie państwa Majów (odc. 699 /HGTV odc. 37 seria 2018)

W królestwie państwa Majów (odc. 699 /HGTV odc. 37 seria 2018)

Prezentujemy wyjątkowy ogród w Rykach, w województwie lubelskim. Odwiedzamy go jesienią, kiedy część roślin przybrała cieplejsze kolory, a trawy ozdobne...

więcej »
Ocena
83%
17%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

Maja w ogrodzie rekomenduje imprezy ogrodnicze

Maja w ogrodzie rekomenduje imprezy ogrodnicze

W jakim spotkaniu lub wydarzeniu o tematyce ogrodniczej - i pokrewnej - warto wziąć udział w najbliższym czasie?

więcej »
Ocena
90%
10%
Facebook Twitter Blip Digg