Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Rośliny owadożerne (AO odc. 678)

dodano: 17.06.2018

Tematem dzisiejszej akademii są rośliny mięsożerne, od lat budzące wielkie zainteresowanie.

Tematem dzisiejszej akademii są rośliny mięsożerne, od lat budzące wielkie zainteresowanie. Stałym miejscem wystaw, poświęconych tej ciekawej grupie, jest między innymi Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego. Bohaterami są tu rosiczki, muchołówki, dzbaneczniki i kapturnice. Czym się różnią od innych roślin? Tak jak wszystkie przeprowadzają fotosyntezę, ale oprócz tego dożywiają się łapiąc i trawiąc owady oraz inne małe zwierzęta.
 
Pani Joanna Bogdanowicz z Ogrodu Botanicznego zwraca uwagę, że nie można tych roślin przekarmiać. Nie należy im codziennie dostarczać pokarmu, bo liście mogą strawić małą ofiarę tylko kilka razy, potem liść obumiera.
 
Jeśli ktoś chce zająć się uprawą roślin owadożernych, najlepiej będzie zacząć od rosiczki. Kupiona roślina najlepiej będzie się czuła w szklanym słoju. Nie wyjmujemy jej z doniczki, ponieważ rośnie w odpowiednim dla siebie podłożu. Doniczkę okładamy mchem, który spełnia kilka funkcji - dekoruje dno słoja, ukrywa plastikowy pojemnik i utrzymuje wilgoć. . Nie zapominamy o obfitym podlaniu rośliny, żeby na dnie zawsze pozostawała niewielka ilość wody. Następnie słój zamykamy szklaną pokrywą. W zamkniętym pojemniku stwarza się mikroklimat o wysokiej wilgotności powietrza, niezbędny dla rosiczek i innych roślin mięsożernych.
 
Na wystawach jest okazja do obejrzenia wyjątkowo ciekawych odmian, które należą do polskich kolekcjonerów. Widać różne mechanizmy wyłapywania mięsnych kąsków. Liście rosiczek (Drosera) zakończone są wypustkami z lepkimi kropelkami rosy. Z kolei liście dzbaneczników (Nepenthes) są przekształcone w pułapki z wieczkami i śliskimi kołnierzykami, po którym owad ześlizguje się do wnętrza dzbanuszka.
 
A czy uprawa roślin mięsożernych w domu jest niebezpieczna? Oczywiście tak. Co prawda np. we wnętrzu dzbanecznika jest woda z enzymami trawiennymi, jednak stężenie ich nie jest duże. Owad musi znaleźć się w tej cieczy przez dłuższy czas, by był strawiony, a my wkładając rękę do dzbanecznika możemy go jedynie uszkodzić, ręce nic się nie stanie.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
100%
0%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Ostatni odcinek

Rytmy późnego lata (odc. 692 / HGTV odc 30 seria 2018)

Rytmy późnego lata (odc. 692 / HGTV odc 30 seria 2018)

Ogród, który odwiedzamy tym razem położony jest on niedaleko Warszawy i stanowi część niewielkiego osiedla domów jednorodzinnych. Od razu rzuca się tu w oczy...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Sekrety uprawy pomidorów

Sekrety uprawy pomidorów

Pani Agnieszka Tokarczyk jest właścicielką malowniczego cienistego ogrodu bylinowego. Od lat też zbiera doświadczenia związane z uprawą pomidorów i...

więcej »
Ocena
88%
12%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Przepisy

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Podczas naszej wyprawy na Węgry, poznaliśmy wiele lokalnych przysmaków. Oto przepis na jeden z nich.

więcej »
Ocena
88%
13%
Facebook Twitter Blip Digg