Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:25
Powtórka: patrz "o nas"

Przetwory z owoców bzu czarnego

dodano: 01.03.2011

Bez czarny to świetny materiał na przetwory!

Przetwory z owoców bzu czarnego
Najpierw trzeba zebrać owoce. A jak?
Całe baldachy ścinamy sekatorem, a następnie drobne owoce odrywamy widelcem. Czarne jagody zawierają dużo witaminy C i świetnie nadają się na różnego rodzaju soki, dżemy lub jako aromatyczny dodatek do innych owoców. 

Dżem z czarnego bzu
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
1 kg cukru
 
Sposób przygotowania:
Owoce umyć i wrzucić do garnka, dolewając około pół szklanki wody. Gotować na małym ogniu aż owoce puszczą sok i trochę odparują. Dodać cukier. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż dżem zgęstnieje. Gorący przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Marmolada z czarnego bzu i jabłek
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
1 kg jabłek
1 kg cukru
 
Sposób przygotowania:
Umyte owoce bzu ugotować, aż rozpadną się i puszczą sok. Przetrzeć przez sitko oddzielając pestki. Pulpę z powrotem przełożyć do garnka i dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Gotować na małym ogniu aż jabłka rozgotują się i połączą w jednolitą masę. Dodać cukier. Gotować do czasu aż cukier rozpuści się a marmolada zgęstnieje. Gorącą przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
96%
4%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Potrawy z dyni

Potrawy z dyni

Garść ciekawych przepisów na pyszne dania z dyni

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

IGA - Wystawa Sztuki Ogrodowej w Berlinie (odc. 648)

IGA - Wystawa Sztuki Ogrodowej w Berlinie (odc. 648)

Tym razem odwiedzamy naszych zachodnich sąsiadów. Jesteśmy w Berlinie, na terenach wypoczynkowych dzielnicy Marzahn, znanych od kilkunastu lat z pokazowych...

więcej »
Ocena
85%
15%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

Drugi Festiwal Kwiatów Jadalnych

Drugi Festiwal Kwiatów Jadalnych

15 i 16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbył się II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg