Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Smaczne grillowanie

dodano: 18.04.2015

Znany z telewizji TVN Piotr Kucharski dzieli się ciekawymi przepisami m.in. na sosy, warzywa i deser z grilla.

Smaczne grillowanie

Steki z grilla z sosem  barbecue (w skrócie sos BBQ)

Steki
 
Składniki:
stek z antrykotu (około 300 g)
stek z rozbefu (około 200-250 g)
sól i pieprz, czosnek, gałązka rozmarynu
olej rzepakowy
 

Sos BBQ

200 ml octu jabłkowego
200 ml przecieru pomidorowego
100 ml wody
100 g cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki posiekanego czosnku
3 łyżki oleju do smażenia
3-4 wędzone śliwki
50 ml/100ml melasy (w zależności od preferencji)
2 łyżki cukru trzcinowego
 
sos Worcestershire (do smaku)
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka ostrej papryki (w zależności od preferencji)
sól, pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
 Sos barbecue (czyt. barbekju): W garnku podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pozostałe składniki i gotować aż całość się zagęści i zredukuje do konsystencji gęstego sosu, zmiksować na gładki krem. Steki posolić i natrzeć olejem usmażyć na mocno rozgrzanym grillu, czas - w zależności jak chcemy mieć wysmażone mięso. Po zdjęciu z grilla odstawić, aby mięso odpoczęło. Doprawić solą pieprzem, natrzeć czosnkiem i gałązką rozmarynu. Steki pokroić w plastry i podawać z sosem.
 

Grillowane warzywa

 
Składniki:
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 bakłażan
1 żółta cebula
1 czerwona cebula
1 główka czosnku
sól i pieprz
świeży tymianek
świeży rozmaryn
oliwa  z oliwek
 
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić w plastry. Papryki pokroić na ćwiartki. Bakłażana pokroić w plastry, a następnie przekroić je na połowę. Cebule pokroić w ćwiartki. Główkę czosnku bez obierania przekroić w poprzek na połowę. Wszystkie warzywa przyprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin. Następnie polać oliwą i usmażyć na grillu. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Zamknąć gazowy grill  i je dopiec jeszcze przez kilkanaście minut.
 
Czosnkowe bagietki
 
Składniki:
150 g masła
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól i pieprz
2 krótkie bagietki
 
Sposób przygotowania:
Masło wymieszać z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Bagietki ponacinać w poprzek, nacięcia wypełnić masłem. Owinąć bardzo dokładnie folią aluminiową. Piec na grillu około 15 min.
 

Grillowane truskawki

 
Składniki:
500 g truskawek
olej słonecznikowy
1 papryczka chilli
200 g serka mascarpone
mała garść listków tajskiej bazylii
8 łyżek cukru
 
Sposób przygotowania:
Truskawki nabić na patyczki do szaszłyków. Skropić olejem i grillować około 2-3 minuty z każdej strony.
W moździerzu utrzeć bazylię z cukrem. Truskawki podawać z łyżką mascarpone oraz cukrem ziołowym.
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
97%
3%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Tradycyjne rogale

Tradycyjne rogale

Oto przepis na domowe rogale, tradycyjne w Wielkopolsce.

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

Ogrody Łazienek Królewskich (odc. 738 HGTV odc. 39 seria 2019)

Ogrody Łazienek Królewskich (odc. 738 HGTV odc. 39 seria 2019)

Łazienki Królewskie to miejsce wyjątkowe: oaza ciszy i spokoju w centrum miasta, ale też ciekawe miejsce, tłumnie odwiedzane przed turystów, bo jego historia...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg