Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:25
Powtórka: patrz "o nas"

Smaczne grillowanie

dodano: 18.04.2015

Znany z telewizji TVN Piotr Kucharski dzieli się ciekawymi przepisami m.in. na sosy, warzywa i deser z grilla.

Smaczne grillowanie

Steki z grilla z sosem  barbecue (w skrócie sos BBQ)

Steki
 
Składniki:
stek z antrykotu (około 300 g)
stek z rozbefu (około 200-250 g)
sól i pieprz, czosnek, gałązka rozmarynu
olej rzepakowy
 

Sos BBQ

200 ml octu jabłkowego
200 ml przecieru pomidorowego
100 ml wody
100 g cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki posiekanego czosnku
3 łyżki oleju do smażenia
3-4 wędzone śliwki
50 ml/100ml melasy (w zależności od preferencji)
2 łyżki cukru trzcinowego
 
sos Worcestershire (do smaku)
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka ostrej papryki (w zależności od preferencji)
sól, pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
 Sos barbecue (czyt. barbekju): W garnku podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pozostałe składniki i gotować aż całość się zagęści i zredukuje do konsystencji gęstego sosu, zmiksować na gładki krem. Steki posolić i natrzeć olejem usmażyć na mocno rozgrzanym grillu, czas - w zależności jak chcemy mieć wysmażone mięso. Po zdjęciu z grilla odstawić, aby mięso odpoczęło. Doprawić solą pieprzem, natrzeć czosnkiem i gałązką rozmarynu. Steki pokroić w plastry i podawać z sosem.
 

Grillowane warzywa

 
Składniki:
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 bakłażan
1 żółta cebula
1 czerwona cebula
1 główka czosnku
sól i pieprz
świeży tymianek
świeży rozmaryn
oliwa  z oliwek
 
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić w plastry. Papryki pokroić na ćwiartki. Bakłażana pokroić w plastry, a następnie przekroić je na połowę. Cebule pokroić w ćwiartki. Główkę czosnku bez obierania przekroić w poprzek na połowę. Wszystkie warzywa przyprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin. Następnie polać oliwą i usmażyć na grillu. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Zamknąć gazowy grill  i je dopiec jeszcze przez kilkanaście minut.
 
Czosnkowe bagietki
 
Składniki:
150 g masła
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól i pieprz
2 krótkie bagietki
 
Sposób przygotowania:
Masło wymieszać z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Bagietki ponacinać w poprzek, nacięcia wypełnić masłem. Owinąć bardzo dokładnie folią aluminiową. Piec na grillu około 15 min.
 

Grillowane truskawki

 
Składniki:
500 g truskawek
olej słonecznikowy
1 papryczka chilli
200 g serka mascarpone
mała garść listków tajskiej bazylii
8 łyżek cukru
 
Sposób przygotowania:
Truskawki nabić na patyczki do szaszłyków. Skropić olejem i grillować około 2-3 minuty z każdej strony.
W moździerzu utrzeć bazylię z cukrem. Truskawki podawać z łyżką mascarpone oraz cukrem ziołowym.
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
97%
3%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Tradycyjne rogale

Tradycyjne rogale

Oto przepis na domowe rogale, tradycyjne w Wielkopolsce.

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

Ogród z wgłębnikiem przy firmie (odc. 662 / HGTV odc. 40)

Ogród z wgłębnikiem przy firmie (odc. 662 / HGTV odc. 40)

Odwiedzamy ogród niedaleko Grodziska Wielkopolskiego, należący do dużej rodziny. Większość działki zajmuje rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w uprawie...

więcej »
Ocena
84%
16%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

Maja w ogrodzie rekomenduje imprezy ogrodnicze

Maja w ogrodzie rekomenduje imprezy ogrodnicze

W jakim spotkaniu lub wydarzeniu o tematyce ogrodniczej - i pokrewnej - warto wziąć udział w najbliższym czasie?

więcej »
Ocena
91%
9%
Facebook Twitter Blip Digg