Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

kiszone cytryny i inne marokańskie smaki (odc. 548)

dodano: 16.05.2015

Monika Markowicz-El Baroudi dzieli się z nami doświadczeniem jak przygotować kiszone cytryny i potrawy z ich zastosowaniem

Kiszone cytryny
 
Proporcje: na 20 małych cytryn około 300 g gruboziarnistej soli morskiej

Do kiszenia najlepiej nadają się cytryny soczyste i małe. Powinny być  niepryskane, z ekologicznej uprawy, bo będziemy spożywać ich skórkę. Ale w naszych realiach trudno o takie cytryny, dlatego należy owoce dokładnie wyszorować szczoteczką, a następnie namoczyć w zimnej wodzie z odrobiną octu, aby pozbyć się ewentualnych środków ochrony roślin ze skórki.

Cytryny ostrym nożem nacinamy na krzyż od góry na 3/4 głębokości owocu. Wsypujemy po kopiastej  łyżce grubej soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny, zaciskamy ćwiartki i wkładamy do słoika. Nie wolno żałować soli. Z  kilku cytryn wyciskamy sok.
Można przygotować dowolną ilość cytryn - ogólna zasada jest taka: część cytryn nacinamy i faszerujemy solą, a z  kilku wyciskamy sok, którym zalewamy cytryny. Najważniejsze jest to, aby owoce były całkowicie zakryte przez zalewę i dobrze dociśnięte, jedna obok drugiej. Należy docisnąć  ciężkim kamieniem z góry.
Szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce  (ale nie do lodówki).
Cytryny będą gotowe za kilka tygodni (Ok. 5 tygodni). Do tego czasu zaglądamy do nich co kilka dni i uciskamy kamień z góry, aby rozprowadzić sól. Kiszone cytryny można przechowywać przez 9-12 miesięcy,  w chłodnym miejscu i z dala od światła.
 
Cytryny pod wpływem kiszenia miękną, skórka staje się bardzo delikatna. Ma słony, mocno perfumowany smak, dlatego używa się jej niewiele. Do potraw stosujemy samą skórkę, pokrojoną w cienkie paski, a środek wyrzucamy. 
  
Kiszone cytryny w niewielkiej ilości możemy wykorzystać w różnych kulinarnych wariacjach: do tażinu z kurczaka,  sosu  sałatkowego, dipu, gulaszu, pieczonej ryby, czy doprawić do smaku ryż.
 
 
Tażin po marokańsku  Tajin/Tadżin
 
Składniki:
Pałeczki  lub udka kurczaka, oliwa z oliwek, cebula, oliwki 
Przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, 2 ząbki czosnku, kiszona cytryna

Dwie cebule kroimy w piórka. Do garnka wlewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Części kurczaka smarujemy solą, pieprzem, obficie imbirem, kurkumą, 2 ząbkami pokrojonego czosnku. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę cebulę, kurczaka i wszystko podsmażamy (cebula nie może być brązowa). Po kilku minutach dolewamy pół szklanki wody.  Potem dodajemy  oliwki i na samą górę paski skórki z kiszonej cytryny (środek cytryny wyrzucamy).
Oprócz oliwek do duszenia  można  też dać warzywa -   np.   pokrojoną w słupki marchewkę, a pod koniec cukinię i  kalafior.
 
 Zamykamy, nie mieszamy, tylko staramy się, żeby gotowanie przebiegało na  wolnym ogniu - i po 40 min. cały posiłek gotowy.  Główna zasada: cebula na spodzie, mięso i warzywa (bo można z przeróżnymi warzywami przygotować tażin), w kolejności od najtrwardszych, które muszą się dłużej gotować, po miękkie.    Podajemy go z kuskusem osobno ugotowanym.
Specjalne naczynie do tażinu da się kupić w Polsce, można postawić je na grillu, czy na kuchence gazowej, ale uda się też w normalnym garnku z grubym spodem. 
 
 
Monika proponuje też znakomity sos do kuskusu i  do różnych mięs
 
Sos z cebuli i rodzynek:
 
Składniki:
3 czerwone cebule, garść rodzynek, łyżka masła, łyżeczka cynamonu
 
Cebule siekamy, przekładamy z rodzynkami, masłem, łyżeczką cynamonu i wodą do małego rondelka. Gotujemy na średnim ogniu 45 min., mieszając od czasu do czasu, aż cebule się rozgotują, a sos będzie gęsty, błyszczący i brązowy. Jeśli cebule są jeszcze nie rozgotowane, dodajemy wodę i gotujemy dalej. Na końcu doprawiamy do smaku cukrem i ewentualnie solą.
 
Taki sos nadaje się również do kusukusu na słodko. Przygotowanie kaszy według przepisu na opakowaniu. Gorący kusukus mieszamy z odrobiną masła i namoczonymi wczesniej  w wodzie rodzynkami. Układamy w stożek. Na szczyt dajemy sos z cebuli i rodzynek. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Taka potrawę popijamy zimnym mlekiem (mozna dodać kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy). Smacznego!
 
Z marokańskiej kuchni pokazaliśmy jeszcze jak pzrygotowywać herbatę z miętą :
http://www.majawogrodzie.tvn.pl/46,Marokanska-herbata-mietowa,przepis.html
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
96%
4%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Smaczne grillowanie

Smaczne grillowanie

Znany z telewizji TVN Piotr Kucharski dzieli się ciekawymi przepisami m.in. na sosy, warzywa i deser z grilla.

więcej »
Ocena
97%
3%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

Ogrody Łazienek Królewskich (odc. 738 HGTV odc. 39 seria 2019)

Ogrody Łazienek Królewskich (odc. 738 HGTV odc. 39 seria 2019)

Łazienki Królewskie to miejsce wyjątkowe: oaza ciszy i spokoju w centrum miasta, ale też ciekawe miejsce, tłumnie odwiedzane przed turystów, bo jego historia...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg