Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Festiwal Kwiatów Jadalnych: przepisy

dodano: 11.09.2016

Oto przepisy z Festiwalu Kwiatów Jadalnych , który odbył się w lipcu w ogrodach Hortulus.

Festiwal Kwiatów Jadalnych: przepisy
Orzeźwiająca lemoniada z kwiatów pysznogłówki i Agastache
Składniki:
 
- 15 kwiatów pysznogłówki (Monarda) z zielonymi przylistkami
- 3 ulistnione i kwitnące gałązki Agastache lub innej mięty
- 1 cytryna 
- 5 l wody
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1-2 łyżki miodu do smaku
* kilka kwiatów lawendy lub pachnącej odmiany róży
 
Sposób przygotowania:
Wodę przegotować, pozostawić do ostudzenia. Do zimnej wody dodać kwiaty pysznogłówki
i Agastache. Poncz powinien momentalnie zmienić kolor na czerwonawy. Dodać kwasku cytrynowego, dzięki temu kwiaty nie zmienią koloru. Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry lub łódeczki, dodać do wywaru, posłodzić miodem do smaku. Do lemoniady można dodać kilka kwiatów lawendy lub pachnącej odmiany róży.
Podawać schłodzoną lub z kostkami lodu.
 
 
Poncz z fuksji
Składniki:
- 2 szklanki kwiatów fuksji
- 1/3 szklanki cukru lub kilka listków świeżej stewii 
- 1 l wody 
- sok  z 1 cytryny
- 1 gałązka melisy
 
Sposób przygotowania:
Kwiaty fuksji zalać gorącą wodą, następnie odstawić do ostudzenia. Gdy wywar ostygnie, przecedzić napój, dodać do niego cukier lub stewię, melisę i sok z cytryny.
Podawać schłodzony.
 
 
Orientalne risotto z kwiatami liliowca
Składniki:
- 500 g ryżu długoziarnistego
- 1 mały słoiczek pędów bambusa
- 3-5 cm świeżego startego imbiru
- 30-40 szt. kwiatów liliowca
- 2-3 cebule
- oliwa do smażenia
- przyprawa kuchni indyjskiej
- czosnek
- sól
- biały pieprz
- parmezan
- garść świeżych ziół np. melisa, mięta, szałwia   
 
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie, dodać pędy bambusa i kwiaty liliowca pokrojone w paski. Mieszankę przyprawić świeżo startym imbirem, czosnkiem, przyprawami kuchni indyjskiej, solą i białym pieprzem. Następnie poddusić na wolnym ogniu i dodać świeże zioła. Ugotowany ryż wymieszać  z orientalną przyprawą i mieszanką kwiatową. Podawać posypane startym parmezanem.
 
 
Zupa z liliowców
 
Składniki:
- 1 ½ l bulionu warzywnego lub rosołu
- 30-40 sztuk kwiatów liliowca które są jeszcze w pąkach
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1,5 cm startego świeżego korzenia imbiru
- trawa cytrynowa
- 1 puszka mleka kokosowego
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, cukier, mieszanka przypraw orientalnych
 
Sposób przygotowania:
Podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz pokrojoną w piórka cebulę. Następnie całość zalać bulionem. Dodać zmiażdżoną trawę cytrynową, starty imbir, ulubione przyprawy kuchni orientalnej, sól, pieprz i cukier. Dodać mleko kokosowe i zagotować. Pokrojone pąki liliowców podsmażyć na oliwie ze startym czosnkiem. Dodać do zupy przykryć i gotować krótką chwilę alby kwiaty nie stracił chrupkości. Zupa powinna być pikantna i lekko słodka.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
89%
11%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Dżem z owoców świdośliwy

Dżem z owoców świdośliwy

Owoce świdośliwy są bardzo smaczne; można wykorzystać je też do przetworów.

więcej »
Ocena
97%
3%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

Ogrody Łazienek Królewskich (odc. 738 HGTV odc. 39 seria 2019)

Ogrody Łazienek Królewskich (odc. 738 HGTV odc. 39 seria 2019)

Łazienki Królewskie to miejsce wyjątkowe: oaza ciszy i spokoju w centrum miasta, ale też ciekawe miejsce, tłumnie odwiedzane przed turystów, bo jego historia...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg