Festiwal Kwiatów Jadalnych: przepisy
dodano: 11.09.2016
Oto przepisy z Festiwalu Kwiatów Jadalnych , który odbył się w lipcu w ogrodach Hortulus.
Festiwal Kwiatów Jadalnych: przepisy
Orzeźwiająca lemoniada z kwiatów pysznogłówki i Agastache
Składniki:
 
- 15 kwiatów pysznogłówki (Monarda) z zielonymi przylistkami
- 3 ulistnione i kwitnące gałązki Agastache lub innej mięty
- 1 cytryna 
- 5 l wody
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1-2 łyżki miodu do smaku
* kilka kwiatów lawendy lub pachnącej odmiany róży
 
Sposób przygotowania:
Wodę przegotować, pozostawić do ostudzenia. Do zimnej wody dodać kwiaty pysznogłówki
i Agastache. Poncz powinien momentalnie zmienić kolor na czerwonawy. Dodać kwasku cytrynowego, dzięki temu kwiaty nie zmienią koloru. Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry lub łódeczki, dodać do wywaru, posłodzić miodem do smaku. Do lemoniady można dodać kilka kwiatów lawendy lub pachnącej odmiany róży.
Podawać schłodzoną lub z kostkami lodu.
 
 
Poncz z fuksji
Składniki:
- 2 szklanki kwiatów fuksji
- 1/3 szklanki cukru lub kilka listków świeżej stewii 
- 1 l wody 
- sok  z 1 cytryny
- 1 gałązka melisy
 
Sposób przygotowania:
Kwiaty fuksji zalać gorącą wodą, następnie odstawić do ostudzenia. Gdy wywar ostygnie, przecedzić napój, dodać do niego cukier lub stewię, melisę i sok z cytryny.
Podawać schłodzony.
 
 
Orientalne risotto z kwiatami liliowca
Składniki:
- 500 g ryżu długoziarnistego
- 1 mały słoiczek pędów bambusa
- 3-5 cm świeżego startego imbiru
- 30-40 szt. kwiatów liliowca
- 2-3 cebule
- oliwa do smażenia
- przyprawa kuchni indyjskiej
- czosnek
- sól
- biały pieprz
- parmezan
- garść świeżych ziół np. melisa, mięta, szałwia   
 
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie, dodać pędy bambusa i kwiaty liliowca pokrojone w paski. Mieszankę przyprawić świeżo startym imbirem, czosnkiem, przyprawami kuchni indyjskiej, solą i białym pieprzem. Następnie poddusić na wolnym ogniu i dodać świeże zioła. Ugotowany ryż wymieszać  z orientalną przyprawą i mieszanką kwiatową. Podawać posypane startym parmezanem.
 
 
Zupa z liliowców
 
Składniki:
- 1 ½ l bulionu warzywnego lub rosołu
- 30-40 sztuk kwiatów liliowca które są jeszcze w pąkach
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1,5 cm startego świeżego korzenia imbiru
- trawa cytrynowa
- 1 puszka mleka kokosowego
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, cukier, mieszanka przypraw orientalnych
 
Sposób przygotowania:
Podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz pokrojoną w piórka cebulę. Następnie całość zalać bulionem. Dodać zmiażdżoną trawę cytrynową, starty imbir, ulubione przyprawy kuchni orientalnej, sól, pieprz i cukier. Dodać mleko kokosowe i zagotować. Pokrojone pąki liliowców podsmażyć na oliwie ze startym czosnkiem. Dodać do zupy przykryć i gotować krótką chwilę alby kwiaty nie stracił chrupkości. Zupa powinna być pikantna i lekko słodka.