Drugi Festiwal Kwiatów Jadalnych
dodano: 19.07.2017
15 i 16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbył się II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.
Drugi Festiwal Kwiatów Jadalnych
Tematem przewodnim tegorocznego Festiwalu Kwiatów Jadalnych była: Róża – Królowa smaku i zapachu. Królowa dominowała w potrawach, napojach, kosmetykach i innych specjałach, przygotowanych przez zaproszonych ekspertów.
 
Aby zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne czuwała dr biochemii Małgorzata Kalemba -Drożdż. Szefem kwiatowej kuchni był Mariusz Siwak – uczestnik programu Top Chef. Pracownia Florystyczna Zielna przedstawiła różne propozycję aranżacji stołów, bukietów oraz kwiatowe dekoracje dań. Katarzyna Majewska wprowadziła gości festiwalu w świat kuchni kosmetycznej, prezentując proces przygotowania jadalnych, kwiatowych kosmetyków. Odbył się też konkurs kulinarny – drużyny przygotowały dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych.