Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Forum

Duszonki
komentarze autor
Re: Duszonki
A moja mama która pochodzi ze Śląska robi wersję domową- zapieka ziemniaki przekładane czym popadnie (buraki i marchewka to konieczność) w szklanym caserole i hop do domowego piekarnika w kuchni :))
2016.09.08
~ Magda
Re: Duszonkiodp. dla gfhghh .... Idź do szkoły !
Jak czegoś nie wiesz to nie zabieraj głosu, najpierw zapoznaj się z tematem byś nie plótł głupot! W takiej temperaturze napweno poparzysz sobie palce ale w życiu nie stopisz ani emalii ani tym bardziej stali czy żeliwa !
2016.09.03
~ mendrol
Re: Duszonki
odradzam gotowac jak na zdjeciu !! olal bym nie wiedziec jak smakuje emalia z garnka !! gdy by to bylo zdrowe to nie bylo by garnkow zeliwnych w takiej temp to sie stal topi nie wspomne o emalii
2014.08.17
~ gfhghhghg
Re: Duszonki
Pieczone to oczywiście tradycja cabańska. Pamiętam smak pieczonych z glinianego garnka przykrytego darnią, nie do podrobienia. Niestety garnki nadawały się tylko do kilkukrotnego użycia. Dzisiaj już nie ma garncarzy z ul. Świętokrzyskiej, a kociołki żeliwne ..., lepsze od stalowych, lub naczyń żaroodpornych. Kiedyś tradycyjne pieczone musiały być z boczkiem i kiełbasą, a ziemniaki, średniej wielkości) pokrojone w ćwiartki lub ósemki. I te wspaniałe, pomarańczowe i czerwone plamy od soku marchewek i buraków. Dzisiaj pieczone robi się z mięsem kurczaka, królika a nawet z rybami. Z takimi eksperymentami spotkałem się u Cabanów z Chrzanowa. Wzbogacają swoją tradycje o nowe przepisy. Może jakiś Caban się ujawni z nowymi pomysłami na pieczone?
2012.06.25
~ ciekawy56
Re: Duszonki
Bardzo ciekawe wiadomości, zawsze przyjemniej się je, jak wiadomo coś o historii potrawy. Ja robię taka potrawę w starym garnku i zakopuję w żarze ogniska, problem, żeby żaru było dużo, a to niestety trwa. Trzeba palić ogniska kilka razy, żeby garnek się schował. Wtedy wystarczą 3 kwadranse, żeby duszonki były gotowe.
2012.01.22
~ Krystyna R.
Re: Duszonki
Potrawa ta nazwana również prażonymi, duszonymi, kociołkiem czy też ziemniakami po cabańsku nie wywodzi sie ze Ślązka a z okolic Chrzanowa. Historia jej sięga XIIIw. Przyrządzali ją cabanowie (czabanowie)czyli pasterze bydła armii tatatskiej,którzy osiedlili się na terenie obecnego Chrzanowa,po wycofaniu się wojsk tatarskich. Początkowo była przyrządzana w glinianych garnkach, jednakże z czasem zaczto stosować żeliwne kociołki które produkowano w Porębie na Śląsku, gdzie przyją sie przepis na potrawe i organizują co roku Światowy Festiwal Prażonek.
2012.01.22
~ alik
Re: Duszonki
do ziemniaków dodaje się marchew i buraczki .U nas w Olkuszu to są ziemniaki pieczone tzn.pieczonki.
2011.07.07
~ alutka
Re: Duszonki
Poza tym powinno się je robić w specjalnym, żeliwnym kociołku, szczelnie zakręcanym (gwarantuje to, że soki puszczone przez warzywa nie wyparują i potrawa nie będzie sucha). Przygotowanie duszonek w takim kociołku trwa ok. 2-3 godzin.
2011.05.07
~ galicyja
Re: Duszonki
Duszonki nie są tradycyjną śląską potrawą. Jada się je również w Beskidach i Małopolsce.
2011.05.07
~ galicyja
Re: Duszonki
Kiełbaskę oczywiście układamy również warstwami, na przemian z pozostałymi składnikami i boczkiem:)
2011.04.28
Redakcja
Re: Duszonki
mniam. ale gdzie się podziała kiełbasa....z przepisu, czyżby parówkowi skrytożercy dali znać o sobie...
2011.04.27
~ łasuch
Duszonki
Pamiętacie Państwo odwiedziny Mai w ogrodzie w Rybniku? Przy tej okazji poznaliśmy przepis na tradycyjną, śląską potrawę - duszonki.
2011.04.11
Maja w ogrodzie