Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Forum

Płatki róż
komentarze autor
Re: Płatki róż
Ja zawsze jak mi nie chce zgęstnieć dżem dodaję żelfixu, albo innego tego typu podobnego naturalnego zagęszczacza. Tak robię galaretkę z soku z winogron, tylko trzeba przeliczyć proporcje, do konfitury z płatków róż dodałabym cytryny.
2015.06.07
~ Ania
konfitura różana
Pani Maju, gotuję właśnie różę z syropem cukrowym, jest już szklista ale nadal nie jest za gęsta, gotuję ją już z pół godziny, czy taka rzadka konfitura zgęstnieje po ostudzeniu? Bo nie wiem ile mam ją gotować od momentu dodania pasty różanej do syropu...
2015.06.06
~ Agnieszka
Re: Płatki róż
Płatki dzikiej róży można też ususzyć i w takiej formie dodawać do herbatki (niesłodzonej:-)). Płatki można też mrozić i użyć ich później do deserów - również takich bez cukru jak np. jogurt naturalny zmiksowany z malinami i wspomnianą różą. Zamiast cukru ogrodnikom polecam nabycie sadzonek stewii. Oczywiście można też wykorzystać zdrowszy miód oraz ksylitol. BTW \"białą śmiercią\" również jest sól i oczyszczona mąka....
2013.11.28
~ mada
Re: Płatki róż
ale niestety dodany do płatków cukier to "biala śmierć"
2013.11.24
~ meg
Re: Płatki róż
Trzeba sprawdzić czy pachną same płatki. A najlepiej iść na spacer po lesie, jeszcze kwitną. W mojej okolicy róża cukrowa rośnie pod słupami wysokiego napięcia - taka praktyka sadzenia krzewów była w całej Polsce. Różę tę można spotkać też w pasie nadmorskim. No albo kupić na targu od jakiejś babci... W Krakowie widziałam w tym tygodniu jeszcze sprzedawali.
2013.07.12
~ mada
Re: Płatki róż
Czy mogę dać jakąkolwiek róze??? bo nie mam zielonego pojecia jakie mam w ogrodzie...:/
2013.07.09
~ Monika
Re: Płatki róż
Oczywiście, że można, pasteryzacja utrwala przetwory, inaczej jest ryzyko, ze rozpocznie się fermentacja. Mały słoik, taki od dżemu, pasteryzuje sie ok. 15 min. od momentu zawrzenia wody.
2012.05.12
~ Ania
Re: Płatki róż
Witam, mam pytanie: czy po przelaniu różanej konfitury do słoiczków można poddać pasteryzacji?
2012.05.12
~ Magdalena
Re: Płatki róż
Niestety, na forum nie da sie zamieścić zdjęcia. Ale proszę wpisać w wyszykiwarkę internetową po kolei obie nazwy, dla ułatwienia można sobie wybrać sekcję "grafika", by pojawiły się jedynie zdjęcia. Dzięki temu łatwo Pani zobaczy, jak wyglądają te róże.
2011.05.12
Redakcja
Re: Płatki róż
Dziękuję za odpowiedź. Ale nie wiem jak te róże wyglądają, w ogrodzie mam różne gatunki i nie pamiętam ich nazw. Czy można umieścić zdjęcia?
2011.05.10
~ Lenka
Re: Płatki róż
Pani Lenko, najlepsze są płatki z róży stulistnej (Rosa centifolia). Nie jest ona aż tak często spotykana w naszych ogrodach, można więc też spokojnie wykorzystać różę pomarszczoną (Rosa rugosa) zwaną też fałdzistolistną.
2011.05.05
Redakcja
Re: Płatki róż
bardzo fajny pomysł zrobiłam jak z przepisu tego i wyszedł bardzo dobry :D
2011.05.05
~ milenka
Re: Płatki róż
Pani Maju, z jakich gatunków róż można zrobić tę pyszności? Czy również z róż ogrodowych?
2011.05.02
~ Lenka
Płatki róż
Płatki róż są niezwykle aromatyczne. Można z nich zrobić na przykład przecier albo wspaniałą konfiturę.
2011.04.14
Maja w ogrodzie