Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Forum

Syrop z mniszka i mniszkowe wino
komentarze autor
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
swietny robiłem. jedyne wada trzeba długo czekać ale się opłaca.
2019.05.01
~ bartek
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Pyszne winko i bardzo zdrowe. Polecam
2015.06.09
~ Iwona
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
TEŻ ROBIE ;D
2015.05.08
~ HIHI
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Obie metody czyli same płatki jak i całe kwiatki dają podobny efekt smakowy. Ja zmieniam smaki dowolnie .Pod koniec odparowywania dodaje surową miętę i goździki. Inny smak otrzymać można poprzez dodanie laski cynamonu albo wanilii,,może być też czarny kardamon, anyż lub cokolwiek z silnym aromatem.Polecam
2015.05.06
~ alabaster
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
To wszystko co teraz masowo kwitnie na trawnikach na żółto to jest tak zwany mlecz, czyli mniszek, trudno go pomylić z czymkolwiek. Jego kwiatki nie trują, tylko według mnie trzeba je wyskubać, bo zielone dno kwiatowe jest gorzkie. Ja przynajmniej tak robię, praca idzie szybko.
2015.05.03
~ Ania
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Jaką macie pewność, że nie zebraliście trującego mlecza? Ja naczytałem się trochę o obu roślinach i się obawiam.
2015.05.02
~ Zibi
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Ja właśnie zrobiłam syrop z miszka lekarskiego wg takiego składu: 300 kwiatów miszka lekarskiego, 05 l wody, 1 kg cukru i sok z 1 cytryny , Zerwane kwiaty płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok.10 minut. Następnie odcedzamy kwiaty, do płynu dodajemy 1 kg cukru. Mieszamy, by cukier się rozpuścił. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy bez przykrycia około 20-30 minut. Jeszcze gorący syrop nalewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by się słoik zamknął. Nie potrzeba go niczym zagęszczać. Ma konsystencję miodu. Ci co go próbowali, stwierdzili, że pachnie i smakuje jak miód prawdziwy.
2013.05.10
~ Łucja
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
jestem w trakcie gotowania , dzisiaj, robie pierwszy raz..
2013.05.03
~ edyta
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
piłam,pyszny i zdrowy polecam mówię o syropie smaku wina niestety nie znam.Pozdrawiam.
2012.02.09
~ Krystyna
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
"Produkuję" syrop od kilku lat. Leczy moją rodzinę i sprawia radość znaszym przyjaciołom. Zdrowy i oryginalny prezent.
2011.06.14
~ amatorka zielarka
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Robię go drugi rok i bardzo polecam.Zaoszczędziłam dzięki niemu wydatków w aptece :)
2011.05.18
~ ajec
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
W tym roku zrobiłam nalewkę z mniszka lekarskiego,ale wydaje mi się,że jeszcze doleję do niej jeszcze wina gronowego bo tylko zalałam ją 2-ma 100 wódki.Dwa lata temu zrobiłam w ten sposób nalewkę z pigwy i byłą wyśmienita na babskie spotkania,ale do takiej nalewki potrzeba 1,5 l wina białego gronowego i według uznania może być spirytus-dla zaostrzenia smaku nalewki lub wódka.Resztę robi się podobnie jak do syrop z mniszka lekarskiego.Życzę powodzenia.
2011.05.15
~ mandi188
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Droga Efko. Ja robię z całych kwiatków. I dodanie cytryny zmienia smak, zapach i wygląd syropu. Pozdrawiam.
2011.05.09
~ Wanda
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Ja probowalam dawac do syropu cale kwiatki i robi i sie brudny, gorzki roztwor, tylko wyrywanie samych platkow daje smak i kolor, w Internecie są przepisywane bzdury od tych co nigdy tego nie robili. Wyrywanie platkow idzie szybko. Pozdrawiam slodko.
2011.05.08
~ Efka
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Przepraszam. Troszkę niedokładnie napisałam. Kwiatki z wodą w której się gotowały stoją dobę. Następnego dnia odciskam, dodaję cukier i cytrynę.
2011.05.08
~ Wanda
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Moja receptura: 500 kwiatków, 3 szklanki wody, 2 kg cukru, 2 cytryny. Ja gotuję całe kwiatki z wodą. nastepnie przecedzam, odciskam dosyć mocno. Dopiero następnego dnia dodaję cukier i cytryny ze skórką pokrojone w plastry. Gotuję aż trochę zgęstnieje i rozlewam do słoiczków. Cytrynki z tego syropu zjadam same, z chlebem i masłem a najlepsze są dodane do jogurtu naturalnego. Pychotka.
2011.05.08
~ Wanda
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Zageścić, czyli odparowywać, aż będzie miało konsystencję płynnego miodu. Może po ugotowaniu i odcedzeniu płatków tak konsystencja już jest, wtedy nie nalezy zagęszczać.
2011.05.04
~ REDAKCJA
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Spróbowałam zrobić syrop,ugotowałam wszystko około 20 minut,przecedziłam a w przepisie jeszcze napisane jest aby go zagęścić-moje pytanie jak i czym? pozdrawiam
2011.05.03
~ MMs
Re: Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Witam " Same płatki są bardzo cenne i poniżej podajemy przepis na syrop lub tzw. miód, ale można je też zalać białym gronowym winem" Czy ktoś ma bardziej precyzyjny przepis na płatki zalewane winem i jakie właściwości ma ta mikstura,
2011.05.01
~ an
Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Pospolity chwast, mniszek, ma wiele leczniczych właściwości. Robi się też z niego pyszny miód.
2011.04.29
Maja w ogrodzie