Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Duszonki

dodano: 11.04.2011

Pamiętacie Państwo odwiedziny Mai w ogrodzie w Rybniku? Przy tej okazji poznaliśmy przepis na tradycyjną, śląską potrawę - duszonki.

Specjalnie dla naszej ekipy, gospodarze niezwykłego ogrodu w Rybniku - państwo Teresa i Jan Rojkowie, przygotowali wyjątkowy poczęstunek.
 
Nad ogniskiem zawisł garnek na łańcuchu o regulowanej długości. Potrawa, tak zwane duszonki, to zapiekanka z kiełbasy, boczku, cebuli i ziemniaków. Garnek wykłada się liśćmi kapusty, a całość trzyma się nad ogniem około godziny.

Składniki:
10 dużych ziemniaków
8 liści białej kapusty
2 cebule
80 dag kiełbasy
25 dag boczku
2 łyżki oleju
sól, przyprawy.
 
Sposób przygotowania:
Dno i boki garnka wyłożyć liśćmi kapusty, nalać troszkę oleju. Do środka włożyć pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę, potem znowu przełożyć ziemniakami, później boczkiem i tak na zmianę, wszystkie warstwy. Na górę położyć liść kapusty, a na wierzch nalać odrobinę oleju. Zamknąć wszystko szczelnie w garnku. Piec w ognisku do momentu, aż zmiękną ziemniaki, czyli ok. 45-60 minut.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
97%
3%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Duszonki
A moja mama która pochodzi ze Śląska robi wersję domową- zapieka ziemniaki przekładane czym popadnie (buraki i marchewka to konieczność) w szklanym caserole i hop do domowego piekarnika w kuchni :))
2021.08.01
~ Magda
Re: Duszonkiodp. dla gfhghh .... Idź do szkoły !
Jak czegoś nie wiesz to nie zabieraj głosu, najpierw zapoznaj się z tematem byś nie plótł głupot! W takiej temperaturze napweno poparzysz sobie palce ale w życiu nie stopisz ani emalii ani tym bardziej stali czy żeliwa !
2021.08.01
~ mendrol
Re: Duszonki
odradzam gotowac jak na zdjeciu !! olal bym nie wiedziec jak smakuje emalia z garnka !! gdy by to bylo zdrowe to nie bylo by garnkow zeliwnych w takiej temp to sie stal topi nie wspomne o emalii
2021.08.01
~ gfhghhghg
Re: Duszonki
Pieczone to oczywiście tradycja cabańska. Pamiętam smak pieczonych z glinianego garnka przykrytego darnią, nie do podrobienia. Niestety garnki nadawały się tylko do kilkukrotnego użycia. Dzisiaj już nie ma garncarzy z ul. Świętokrzyskiej, a kociołki żeliwne ..., lepsze od stalowych, lub naczyń żaroodpornych. Kiedyś tradycyjne pieczone musiały być z boczkiem i kiełbasą, a ziemniaki, średniej wielkości) pokrojone w ćwiartki lub ósemki. I te wspaniałe, pomarańczowe i czerwone plamy od soku marchewek i buraków. Dzisiaj pieczone robi się z mięsem kurczaka, królika a nawet z rybami. Z takimi eksperymentami spotkałem się u Cabanów z Chrzanowa. Wzbogacają swoją tradycje o nowe przepisy. Może jakiś Caban się ujawni z nowymi pomysłami na pieczone?
2021.08.01
~ ciekawy56
Re: Duszonki
Bardzo ciekawe wiadomości, zawsze przyjemniej się je, jak wiadomo coś o historii potrawy. Ja robię taka potrawę w starym garnku i zakopuję w żarze ogniska, problem, żeby żaru było dużo, a to niestety trwa. Trzeba palić ogniska kilka razy, żeby garnek się schował. Wtedy wystarczą 3 kwadranse, żeby duszonki były gotowe.
2021.08.01
~ Krystyna R.
Re: Duszonki
Potrawa ta nazwana również prażonymi, duszonymi, kociołkiem czy też ziemniakami po cabańsku nie wywodzi sie ze Ślązka a z okolic Chrzanowa. Historia jej sięga XIIIw. Przyrządzali ją cabanowie (czabanowie)czyli pasterze bydła armii tatatskiej,którzy osiedlili się na terenie obecnego Chrzanowa,po wycofaniu się wojsk tatarskich. Początkowo była przyrządzana w glinianych garnkach, jednakże z czasem zaczto stosować żeliwne kociołki które produkowano w Porębie na Śląsku, gdzie przyją sie przepis na potrawe i organizują co roku Światowy Festiwal Prażonek.
2021.08.01
~ alik
Re: Duszonki
do ziemniaków dodaje się marchew i buraczki .U nas w Olkuszu to są ziemniaki pieczone tzn.pieczonki.
2021.08.01
~ alutka
Re: Duszonki
Poza tym powinno się je robić w specjalnym, żeliwnym kociołku, szczelnie zakręcanym (gwarantuje to, że soki puszczone przez warzywa nie wyparują i potrawa nie będzie sucha). Przygotowanie duszonek w takim kociołku trwa ok. 2-3 godzin.
2021.08.01
~ galicyja
Re: Duszonki
Duszonki nie są tradycyjną śląską potrawą. Jada się je również w Beskidach i Małopolsce.
2021.08.01
~ galicyja
Re: Duszonki
Kiełbaskę oczywiście układamy również warstwami, na przemian z pozostałymi składnikami i boczkiem:)
2021.08.01
Redakcja
Re: Duszonki
mniam. ale gdzie się podziała kiełbasa....z przepisu, czyżby parówkowi skrytożercy dali znać o sobie...
2021.08.01
~ łasuch

Poprzedni przepis

Szampan z różaną pianą

Szampan z różaną pianą

Wspaniały przepis na wykwintny sposób serwowania szampana, zdobyliśmy od pana Renē Schneidera z restauracji Erla (Stubenberg am See, Styria).

więcej »
Ocena
96%
4%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg