Duszonki
dodano: 11.04.2011
Pamiętacie Państwo odwiedziny Mai w ogrodzie w Rybniku? Przy tej okazji poznaliśmy przepis na tradycyjną, śląską potrawę - duszonki.
Duszonki
Specjalnie dla naszej ekipy, gospodarze niezwykłego ogrodu w Rybniku - państwo Teresa i Jan Rojkowie, przygotowali wyjątkowy poczęstunek.
 
Nad ogniskiem zawisł garnek na łańcuchu o regulowanej długości. Potrawa, tak zwane duszonki, to zapiekanka z kiełbasy, boczku, cebuli i ziemniaków. Garnek wykłada się liśćmi kapusty, a całość trzyma się nad ogniem około godziny.

Składniki:
10 dużych ziemniaków
8 liści białej kapusty
2 cebule
80 dag kiełbasy
25 dag boczku
2 łyżki oleju
sól, przyprawy.
 
Sposób przygotowania:
Dno i boki garnka wyłożyć liśćmi kapusty, nalać troszkę oleju. Do środka włożyć pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę, potem znowu przełożyć ziemniakami, później boczkiem i tak na zmianę, wszystkie warstwy. Na górę położyć liść kapusty, a na wierzch nalać odrobinę oleju. Zamknąć wszystko szczelnie w garnku. Piec w ognisku do momentu, aż zmiękną ziemniaki, czyli ok. 45-60 minut.