Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Płatki róż

dodano: 14.04.2011

Płatki róż są niezwykle aromatyczne. Można z nich zrobić na przykład przecier albo wspaniałą konfiturę.

A jak zrobić przecier z płatków róży?
 
Najpierw koniecznie zważmy płatki, żeby dodać odpowiednią ilość cukru. Zebrane przez Maję pół koszyka płatków ważyło zaledwie ćwierć kilograma!

Niektórzy uważają, że białe końce płatków są gorzkawe i zalecają ich obcinanie. Maja jednak postanowiła ucierać partiami całe płatki. Najlepiej robić to w ceramicznym moździerzu o chropowatych ściankach.
Maja najpierw odważyła pół kilograma grubego cukru kryształu. Żeby dobrze zakonserwować różę, trzeba według różnych przepisów dodać od dwóch do czterech razy więcej cukru, niż wynosi masa płatków.
 
Jeśli zbierzemy więcej płatków, zamiast ucierania łatwiej będzie zmiksować je z cukrem. Dla utrwalenia koloru można dodać też sok z cytryny. Przetarte płatki słodko pachną, zawierają bowiem specjalne komórki, w których zebrany jest różany olejek eteryczny.
Gotowy przecier z surowych płatków wkładamy do małych słoików. Pięknie udekorowane mogą być wspaniałym prezentem. Słoiczki najlepiej przechowywać w lodówce.
 
Z przetartych płatków można też zrobić wspaniałą konfiturę - oto przepis:
 
Składniki:
1 kg płatków róży
1,5 kg cukru
0,5 l wody
 
Sposób przygotowania:
Do gorącego syropu, przyrządzonego z wody i cukru, wrzucamy roztarte płatki. Gotujemy je, aż będą szkliste. Gotową konfiturę przelewamy do słoików.
Materiał pochodzi z 222. odcinka programu
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
92%
8%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Płatki róż
Ja zawsze jak mi nie chce zgęstnieć dżem dodaję żelfixu, albo innego tego typu podobnego naturalnego zagęszczacza. Tak robię galaretkę z soku z winogron, tylko trzeba przeliczyć proporcje, do konfitury z płatków róż dodałabym cytryny.
2021.08.01
~ Ania
konfitura różana
Pani Maju, gotuję właśnie różę z syropem cukrowym, jest już szklista ale nadal nie jest za gęsta, gotuję ją już z pół godziny, czy taka rzadka konfitura zgęstnieje po ostudzeniu? Bo nie wiem ile mam ją gotować od momentu dodania pasty różanej do syropu...
2021.08.01
~ Agnieszka
Re: Płatki róż
Płatki dzikiej róży można też ususzyć i w takiej formie dodawać do herbatki (niesłodzonej:-)). Płatki można też mrozić i użyć ich później do deserów - również takich bez cukru jak np. jogurt naturalny zmiksowany z malinami i wspomnianą różą. Zamiast cukru ogrodnikom polecam nabycie sadzonek stewii. Oczywiście można też wykorzystać zdrowszy miód oraz ksylitol. BTW \\\"białą śmiercią\\\" również jest sól i oczyszczona mąka....
2021.08.01
~ mada
Re: Płatki róż
ale niestety dodany do płatków cukier to \"biala śmierć\"
2021.08.01
~ meg
Re: Płatki róż
Trzeba sprawdzić czy pachną same płatki. A najlepiej iść na spacer po lesie, jeszcze kwitną. W mojej okolicy róża cukrowa rośnie pod słupami wysokiego napięcia - taka praktyka sadzenia krzewów była w całej Polsce. Różę tę można spotkać też w pasie nadmorskim. No albo kupić na targu od jakiejś babci... W Krakowie widziałam w tym tygodniu jeszcze sprzedawali.
2021.08.01
~ mada
Re: Płatki róż
Czy mogę dać jakąkolwiek róze??? bo nie mam zielonego pojecia jakie mam w ogrodzie...:/
2021.08.01
~ Monika
Re: Płatki róż
Oczywiście, że można, pasteryzacja utrwala przetwory, inaczej jest ryzyko, ze rozpocznie się fermentacja. Mały słoik, taki od dżemu, pasteryzuje sie ok. 15 min. od momentu zawrzenia wody.
2021.08.01
~ Ania
Re: Płatki róż
Witam, mam pytanie: czy po przelaniu różanej konfitury do słoiczków można poddać pasteryzacji?
2021.08.01
~ Magdalena
Re: Płatki róż
Niestety, na forum nie da sie zamieścić zdjęcia. Ale proszę wpisać w wyszykiwarkę internetową po kolei obie nazwy, dla ułatwienia można sobie wybrać sekcję \"grafika\", by pojawiły się jedynie zdjęcia. Dzięki temu łatwo Pani zobaczy, jak wyglądają te róże.
2021.08.01
Redakcja
Re: Płatki róż
Dziękuję za odpowiedź. Ale nie wiem jak te róże wyglądają, w ogrodzie mam różne gatunki i nie pamiętam ich nazw. Czy można umieścić zdjęcia?
2021.08.01
~ Lenka
Re: Płatki róż
Pani Lenko, najlepsze są płatki z róży stulistnej (Rosa centifolia). Nie jest ona aż tak często spotykana w naszych ogrodach, można więc też spokojnie wykorzystać różę pomarszczoną (Rosa rugosa) zwaną też fałdzistolistną.
2021.08.01
Redakcja
Re: Płatki róż
bardzo fajny pomysł zrobiłam jak z przepisu tego i wyszedł bardzo dobry :D
2021.08.01
~ milenka
Re: Płatki róż
Pani Maju, z jakich gatunków róż można zrobić tę pyszności? Czy również z róż ogrodowych?
2021.08.01
~ Lenka

Poprzedni przepis

Duszonki

Duszonki

Pamiętacie Państwo odwiedziny Mai w ogrodzie w Rybniku? Przy tej okazji poznaliśmy przepis na tradycyjną, śląską potrawę - duszonki.

więcej »
Ocena
97%
3%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg