Płatki róż
dodano: 14.04.2011
Płatki róż są niezwykle aromatyczne. Można z nich zrobić na przykład przecier albo wspaniałą konfiturę.
Płatki róż
A jak zrobić przecier z płatków róży?
 
Najpierw koniecznie zważmy płatki, żeby dodać odpowiednią ilość cukru. Zebrane przez Maję pół koszyka płatków ważyło zaledwie ćwierć kilograma!

Niektórzy uważają, że białe końce płatków są gorzkawe i zalecają ich obcinanie. Maja jednak postanowiła ucierać partiami całe płatki. Najlepiej robić to w ceramicznym moździerzu o chropowatych ściankach.
Maja najpierw odważyła pół kilograma grubego cukru kryształu. Żeby dobrze zakonserwować różę, trzeba według różnych przepisów dodać od dwóch do czterech razy więcej cukru, niż wynosi masa płatków.
 
Jeśli zbierzemy więcej płatków, zamiast ucierania łatwiej będzie zmiksować je z cukrem. Dla utrwalenia koloru można dodać też sok z cytryny. Przetarte płatki słodko pachną, zawierają bowiem specjalne komórki, w których zebrany jest różany olejek eteryczny.
Gotowy przecier z surowych płatków wkładamy do małych słoików. Pięknie udekorowane mogą być wspaniałym prezentem. Słoiczki najlepiej przechowywać w lodówce.
 
Z przetartych płatków można też zrobić wspaniałą konfiturę - oto przepis:
 
Składniki:
1 kg płatków róży
1,5 kg cukru
0,5 l wody
 
Sposób przygotowania:
Do gorącego syropu, przyrządzonego z wody i cukru, wrzucamy roztarte płatki. Gotujemy je, aż będą szkliste. Gotową konfiturę przelewamy do słoików.
Materiał pochodzi z 222. odcinka programu