Wędzarnia
dodano: 24.06.2011
Wędliny wędzone we własnym ogrodzie? To nic trudnego!
Wędzarnia
Oprócz pracy w ogrodzie, pan Adam lubi przygotowywać własnoręcznie różnego rodzaju wędliny. Dlatego kupił lekką metalową wędzarnię, która składa się z komory wędzarniczej, wykonanej z blachy aluminiowej, zakończonej kominkiem. W zestawie znajduje się również palenisko pomalowane na czarno farbą żaroodporną.
 
Wędzarnia taka kosztuje około 900 zł. Dzięki założeniu dłuższego lub krótszego odcinka rury, można zbliżyć lub oddalić żar od przygotowanych potraw i uzyskać różną temperaturę dymu.
 
Właściciel zazwyczaj poddaje wędliny wędzeniu wonnym dymem z drewna dębu i grabu o temperaturze 30 stopni przez około 4 godzin. Następnie, co godzinę, ponosi temperaturę o 10 stopni, aż do uzyskania 120 st. C. Na prace takie z reguły przeznacza cały dzień, a po ich zakończeniu i umyciu urządzenia, wędzarnia z powrotem jest chowana do komórki.
 
A jeśli ktoś z Państwa chciałby samodzielnie zbudować wędzarnię, nieco przydatnych wskazówek znajdzie tutaj: WĘDZARNIA.
Materiał pochodzi z 328. odcinka programu.