Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Dbamy o kompostownik

dodano: 20.09.2014

Jak zadbać o kompost?

Na początku jesieni ilość materii organicznej jaka gromadzi się w ogrodzie jest coraz większa. Mamy resztki trawy, owoców i warzyw. Aby wszystko pozostało na naszym terenie w postaci próchnicy, namawiamy do zakładania kompostowników. Pan Maciej Beier ma dużą pryzmę kompostową w końcu ogrodu. Trafiają tu wszystkie zielone odpadki, a pan Maciej ma dwa świetne sposoby na to, by kompost sie udał. Pierwszy to dokładne rozdrabnianie wszystkich resztek eletryczną rozdrabniarką. Dzięki temu glebowe bakterie i dżdżownice mają lepszy dostęp do całej materii organicznej.
 
Dodatkowo pan Maciej stosuje specjalny preparat z bakteriami, przyspieszającymi kompostowanie. Taki preparat dostarcza do pryzmy bakterie odpowiedzialne właśnie za rozkład materii organicznej. Aktywne bakterie dostępne są w postaci proszku lub tabletek. Preparat rozprowadza się równomiernie po pryzmie, a następnie całość dobrze podlewa, by bakterie się wszędzie dostały. Poza tym także dżdżownice potrzebują do prawidłowego funkcjonowania wilgoci. Dlatego kompostownik - zwłaszcza w upalne dni - bywa nawadniany tak, jak ogród.
 
Ta Akademia Ogrodnika to część odc. 514
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
94%
6%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Metamorfoza tarasu (fragment odc. 722)

Metamorfoza tarasu (fragment odc. 722)

Oto mała metamorfoza tarasu w ogrodzie w Mieruciach.

więcej »
Ocena
75%
25%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Przepisy

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Podczas naszej wyprawy na Węgry, poznaliśmy wiele lokalnych przysmaków. Oto przepis na jeden z nich.

więcej »
Ocena
90%
10%
Facebook Twitter Blip Digg