Robimy cydr
dodano: 02.11.2012
Jak samodzielnie przygotować cydr?
Robimy cydr
Gdy odwiedzaliśmy położony na Podlasiu ogród państwa Cornuet, właścicielka, pani Krystyna pokazała nam, jak tłoczy sok jabłkowy i jak potem przygotowuje z niego cydr.
 
Cydr to po polsku – jabłecznik; musujący, orzeźwiający napój, dobrze gaszący pragnienie. To typowo francuski napój o zawartości alkoholu od 2 do 7%.
 
A oto szczegółowy przepis na cydr - prosto od pani Krystyny:
 
"W internecie można znaleźć wiele różnych przepisów na cydr. My przygotowujemy go w najprostszy sposób: po wyciśnięciu soku z jabłek mielonych razem ze skórkami (najlepsze są Antonówki ze względu na obecność dzikich drożdży na skórce) zlewamy go do gąsiora z rurką odpowietrzającą bez żadnych dodatków. Jabłka powinny być ekologiczne i jedynie opłukane w zimnej wodzie, nie myte w żaden inny sposób.
Gąsior stawiamy w ciepłym miejscu, np. w kuchni i obserwujemy. Na ogół bardzo szybko, jeszcze tego samego dnia, zaczyna się fermentacja, coraz gwałtowniejsza. Nie mogę tu podać ani czasu, ani temperatury, bo czas bywa różny, a temperatura w kuchni też nie jest stała, ok. 20 stopni.
Kiedy skończy się fermentacja burzliwa, a cydr tak sobie tylko pyrka (czyli gdzieś po 2 tygodniach) wstawiamy go do chłodnej spiżarni jeszcze na 2-4 tygodnie. Następnie zlewamy do butelek, delikatnie, żeby nie ruszyć osadu.
 
Nigdy nie próbowałam angielskich trunków, więc nie wiem, czy to to samo."
Pozdrowienia - Krystyna Cornuet
 
 
Aby zobaczyć, jak się przygotowuje cydr i jak pani Krystyna wykorzystuje ocet jabłkowy, wystarczy obejrzeć film dostępny w okienku nad tym tekstem.