Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Kiełki wzbogacą dietę

dodano: 27.02.2011

Warto wzbogacić naszą dietę w kiełki nasion. To bardzo cenne źródło witamin, mikroelementów i soli mineralnych.

Kiełki możemy przygotować sami w niewielkim słoiku przykrytym gazą lub posłużyć się specjalnym kiełkownikiem.
 
W poszczególnych miseczkach urządzenia umieszczamy nasiona, a następnie górny pojemnik wypełniamy po brzegi wodą. Będzie ona przepływać do pozostałych miseczek przez małe otworki i zbierze się w dolnym pojemniku. Nadmiar wody wylewamy, a całą czynność powtarzamy dwa razy dziennie.
 
W zależności od gatunku, po 3-6 dniach mamy pierwszy zbiór. Kiełki można przechowywać kilka dni w lodówce, a do najsmaczniejszych należą kiełki fasolo mung, pora, rzodkiewki, soczewicy, lucerny i brokułów.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
93%
7%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzednia porada

Paprocie

Paprocie

W cienistym zakątku ogrodu można stworzyć niezwykłą kolekcję paproci.

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg