Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Żołędziowa kawa

dodano: 28.12.2012

Czy wiecie, że z żołędzi można przygotować smaczny napój? Oto przepis!

Tej jesieni w Ziołowym Zakątku (mówimy o nim w odcinku 407.) udało się zebrać ponad 60 ton żołędzi. Pan Mirosław – właściciel tego ziołowego ogrodu botanicznego – zebrał sporo wiadomości o zastosowaniu roślin. Z jednej z unikatowych książek, które ma w bibliotece, znalazł informacje o żołędziowej kawie.  
 
Wykorzystywanie żołędzi ma na Podlasiu długą tradycję. Dawniej, kiedy nie było dostępu do prawdziwej kawy, robiono z nasion dębu smaczny napój, który ją imitował.
 
Żołędzie zawierają gorzkie garbniki, więc przygotowanie napoju należy zacząć od pozbycia się goryczy. Niestety, łupina nasienna utrudnia usunięcie garbników, dlatego trzeba ją przed całym procesem uszkodzić np. rozbijając ją delikatnie młotkiem owiniętym w jakiś materiał. Następnie żołędzie wrzuca się do garnka z wodą, której powinno być drugie tyle co nasion.
 
Całość doprowadza się do wrzenia i pozostawia do wystygnięcia na 2-3 godziny. Potem wodę należy zlać, a całą czynność powtórzyć. Wówczas garbniki pozostaną w wodzie, pozostaje  odgoryczony surowiec, który po oddzieleniu łupin i wysuszeniu będzie gotowy do prażenia. Praży się je na patelni, mieszając starannie, aż nasiona ściemnieją. Potem uprażone żołędzie się suszy i mieli (nawet w młynku do kawy). Do takiej „kawy” można dodać np. cynamon.  
 
Napój z żołędzi, w odróżnieniu od prawdziwej kawy, może być podawany dzieciom. Ponadto, nasiona dębu po zmieleniu, mogą służyć jako dodatek przy wypieku chleba. Kiedyś uważano, że dobrze wpływają na działanie systemu pokarmowego.
 
Ze względu na dużą zawartość węglowodanów, żołędziową mąkę przerabia się na alkohol, czyli podlaską samogonkę.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
93%
7%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Żołędziowa kawa
Już dwa razy robiłam taką kawę i za każdym razem trochę inaczej. Jak ktoś nie jest przekonany to powiem, że ze smaku nawet przypomina trochę orzeszki. Jest na nią cała masa przepisów, polecam próbowanie różnych dodatków aby dopasować sobie smak. Na przykład takie z turystycznym nastawieniem http://www.open-youweb.com/how-to-make-acorn-coffee/ . Jak ktoś już robił swoją to mam pytanie, czy ma ktoś pomysł aby się nie zbryliła zanadto gdy ją zmielimy podczas przechowywania? Z tym mam niestety problemy mimo że jest sucha.
2021.04.17
~ Iza Dobra
Re: Żołędziowa kawa
I co póżniej wypić dzika?
2021.04.17
~ marrek
Re: Żołędziowa kawa
a mi dziki wyjadły truskawki z ogródka!
2021.04.17
~ aga
Re: Żołędziowa kawa
Kawa żołędziowa jest super. Dziki są dzikie i złe.
2021.04.17
~ mam28lat
Re: Żołędziowa kawa
A nie lepiej zostawić żołędzie dla dzików?
2021.04.17
~ ekoala

Poprzedni przepis

Marynata do ryb profesora Tomasza Nowaka

Marynata do ryb profesora Tomasza Nowaka

Oto skład marynaty do ryb profesora Tomasza Nowaka - dyrektora Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu.

więcej »
Ocena
97%
3%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg