W ogrodzie państwa Grzechów w Tucznie osnową kompozycji są różne gatunki iglaków. Mocno rozrośnięte, potrzebują sporo pokarmu na wiosenny start. Wdzięczny za odpowiednią dawkę nawozu będzie na przykład cyprysik groszkowy ‘Filifera Nana’ zwany popularnie spaghetti.

W ogrodzie w Tucznie ważnym elementem jest warzywnik. Właścicielka, pani Ela opowiedziała nam latem o ciekawych warzywach, jakie uprawia. Rośnie tu więc na przykład sałata dębolistna o liściach w kolorze bordo. Jest też zdrowa rzeżucha, a pani Ela do zestawu sałatowego zalicza też młode liście jarmużu, który wysiewa kilka razy w sezonie, roszponkę i rukolę.

Kiedy byliśmy tu wczesną wiosną, pani Ela zaopatrzyła się już w nasiona warzyw, między innymi fasoli, którą wysieje dopiero w maju. Ogród sprzyja uprawie fasoli, która jest rośliną światło- i ciepłolubną. W tym roku pani Ela wysieje średnio-wczesną odmianę karłową, o żółtych bezwłóknistych i wyjątkowo smacznych strąkach. Jest bardzo plenna i odporna na antraknozę. Kupiła też fasolę zieloną, ciągle jeszcze niedocenianą na naszym rynku. Część zebranych strąków pani Ela przeznacza do mrożenia i na przetwory. Żółta fasola zawiera więcej potasu i fosforu, natomiast zielona bogatsza jest w witaminę A i kwas foliowy.