Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Smardze faszerowane cielęciną

dodano: 10.02.2013

Pewnie niewiele osób jadło smardze, bo są pod ochroną. Ale jeśli u kogoś w ogródku te grzyby się pojawiają, to można przygotować z nich smaczną potrawę.

Smardze faszerowane cielęciną
Właściciel jednego z odwiedzanych przez nas ogrodów, pan Maciej Raczko, zadzwonił do naszej redakcji z zawiadomieniem, że wyrosły u niego piękne smardze. Wybraliśmy się więc na grzybobranie.
 
Smardze rosną wiosną w lasach i zaroślach, zwykle w miejscach widnych. Grzyby nie są duże, mają wysokość od 3 do 8 cm. Często występują gromadnie. Zbudowane są z brązowej szyszkowatej główki i jasnego trzona, w środku są puste jak choinkowa bombka.
 
 
Niewiele osób wie, jak smakuje smardz, bo w Polsce jest ich mało i są pod ochroną. Na szczęście ustawa o ochronie przyrody wyraźnie mówi, że chroni się wyłącznie grzyby rosnące w stanie dzikim. Jeśli więc pojawią się w naszym ogrodzie, możemy je śmiało zrywać i jeść.
 
Smardze mają mocny, lekko piekący smak i silny grzybowy zapach. Dzięki tym zaletom są wysoko cenione w kuchni francuskiej, gdzie znajdują się na drugim miejscu po truflach.
 

Składniki:
- 12-15 smardzów
- 10 dag cebuli
- 10 dag cielęciny
- 1 jajo,
- bułka,
- zielona pietruszka,
- sól, pieprz, 2 kostki bulionowe
 
Sposób przygotowania:
Grzyby płuczemy, najlepiej w osolonej wodzie, bo podobno wtedy szybciej opada piasek, i wyławiamy je z wody. Można też opłukać je pod silnym strumieniem wody, aby z zagłębień wydobyć drobne zanieczyszczenia. Kiedy wszystkie smardze będą leżały na sicie, sparzamy je wrzątkiem lub wrzucamy na kilka sekund do garnka z gorącą wodą.
Mniejsze smardze wyjmujemy z wody i drobno kroimy. W tej postaci grzyby mogą być półproduktem do wielu potraw, na przykład do jajecznicy czy omletu. Nam posłużyły jako element farszu.
 
Na patelnię lejemy oliwę i wrzucamy cebulę, żeby się lekko zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Mieloną cielęcinę, ewentualnie mięso z indyka, przesmażamy na końcu. Całość solimy i dodajemy świeżo zmielonego pieprzu, a także namoczoną w mleku bułkę, całe jajko i dorzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
 
Gotowym nadzieniem faszerujemy puste kapelusze grzybów. Wypełnione farszem, delikatnie wkładamy do gotującego  się bulionu. Gotujemy, żeby ścięło się jajo w farszu - jakieś 20 minut.
 
Ugotowane faszerowane smardze wyjmujemy na talerz i polewamy sosem przygotowanym z żółtka, mleka i cytryny.
 
 
 
 
Składniki na sos:
- 2 dag mąki,
- 2 dag masła,
- sok z cytryny,
- żółtko
 
Sposób przygotowania:
Pół szklanki bulionu zaprawić mąką z masłem i żółtkiem, wcisnąć trochę cytryny.
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
93%
7%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Warto pamiętać, że prawnie chronione są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni, czyli we własnym ogrodzie mozemy spokojnie je zbierać (prosimy zapoznać się z ustawą - gatunki chronione na podstawie rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów)
2021.04.17
~ redakcja
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Smardze z tego co mi wiadomo są pod ochroną..
2021.04.17
~ Łukasz S
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Smardze jako takie są prawie bez smaku (mam w ogrodzie smardze stożkowate od wielu lat), ale przyprawione i pokrojone \"w słoneczka\" są całkiem całkiem i wygladają oryginalnie. W niektórych miejscach w Warszawie rosną nawet na trawnikach.
2021.04.17
~ Gajowy
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Proszę wysłać zdjęcia tych grzybów do nas, do redakcji, korzystając z formularza kontaktowego (wystarczy kliknąć tutaj: KONTAKT, potem wypełnić wszystkie pola. Za pomocą przycisku \"wybierz plik\" dodaje się zdjęcie z dysku własnego komputera). Ja te grzyby jednoznacznie określę, jestem przy okazji autorką zdjęć do 5 atlasów grzybów i znam, a nawet jadam smardze.
2021.04.17
~ Anna Słomczyńska, producent programu \"Maja w ogrodzie\"
Re: Smardze faszerowane cielęciną
To już zrobiłam i na tej podstawie twierdzę, że to smardze, ale jednak chciałabym, żeby ktoś kompetentny mi to potwierdził. Dzwoniłam do Kampinoskiego Parku Narodowego i nikt tam się tego nie chce podjąć. Dostałam namiar do prof. Szczepkowskiego z SGGW, ale nie mogę go zastać pod telefonem. Jedynie w sanepidzie jeden Pan się zadeklarował mi pomóc, ale ciągle jest w terenie i nie możemy się spotkać. Szukam dalej :)
2021.04.17
~ Renata
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Smardze w trudno pomylić z innymi grzybami, ale napisz słowo smardz w wyszukiwarce, a pojawią ci się zdjęcia smardzów - nic trudnego, internet prawdę Ci powie.
2021.04.17
~ Mila
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Gdzie mogę potwierdzić, że to co rośnie w moim ogrodzie to smardze?
2021.04.17
~ Renata
Re: Smardze faszerowane cielęciną
8 maj 2013-właśnie zebrałem w ogrodzie 62 smardze.Rosły na kamienistej ścieżce ,w cieniu drzew-jabłoni.Ususze je ,a jak kupię cielecine, to zrobie pierogi z smardzami i cielęciną
2021.04.17
~ Wieswław
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Czy nóżka smardza też jest jadalna?
2021.04.17
~ Koko
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Trzeba jednak wiedzieć, że smardze mogą być mylone z piestrzenicami zawierającymi trującą gyromitrynę.
2021.04.17
~ Oskar
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Prosimy o przekazywanie w programie wszelkich przepisow zwiazanych z owocami z ogrodu.Pani pokazy kulinarne jak najbardziej nas interesuja .Dziekujemy za wszystko dotychczasowe i czekamy na przyszle gotowanie .Pozdrawiamy
2021.04.17
~ K,Z
Re: Smardze faszerowane cielęciną
To prawda , program jest super i przemily z uwagi na profesjonalizm i urok Mai .A grzybki nie jedlismy ale bedziemy jak je tylko znajdziemy .
2021.04.17
~ J J .
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Grzyby smardze znalismy tylko z nazwy .A tu prosze dzieki Mai wiemy duzo wiecej .Gdyby nie ten program , to niszczylibysmy te grzyby w ogrodzie i nie wiemy czy tak nie robilismy myslac ,ze to tzw. psiaki . A teraz jeszcze wiemy ze mozna je nadziewac ! Rewelacja ! Pani Maju ,dzieki pokazom kulinarnym w programie i przepisom mamy syropy z iglastych , konfitury , robimy nalewki , ciastka i mase innych produktow domowej roboty ,a teraz jescze smardze faszerowane .Prosimy o dalsze pokazy kulinarne w programie i przepisy !!! Gotujac w ogrodzie absolutnie nie traci Pani swojego stylu , wrecz odwrotnie zyskuje na wzbogaceniu programu o przyjemnosci ludzkiego podniebienia. Robi Pani znakomity program i bardzo bardzo potrzebny .Dziekujemy .
2021.04.17
~ Roszkowscy
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Nie wiedzialem jak wygladaja smardze i jak mozna je zrobic. Dzieki Pani Mai juz wiem i wykorzystam te wiedze jak tylko znajde te smardze . Dziekuje Pani Maju za te lekcje !!! Oczywiscie , ze jestem za Pani gotowaniem takich rarytasow w programie Maja w Ogrodzie .A swoja droga , podziwiam to marudne krytykanctwo .
2021.04.17
~ Tomasz
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Maju prosze , gotuj , gotuj i gotuj bo w ogrodzie tez sie gotuje i lepiej smakuje niz w kuchni. Brawo Maju !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2021.04.17
~ Grazyna i Andrzej
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Gotowanie w Mai to tylko dary z ogrodu, to ciekawe, a przecież miło sie dowiedzieć,że grzyby takie jak smardze można zjeść, a nie wyrzucić do śmietnika, jak większość ludzi to robi.
2021.04.17
~ Mira
Re: Smardze faszerowane cielęciną
O ile pamiętam to Maja zawsze gotowała w programie - co ktoryś odcinek coś kuchennego podpowiadała.
2021.04.17
~ Aga
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Przepraszam, czy to jest program ogrodniczy, czy kulinarny?
2021.04.17
~ kelowej
Re: Smardze faszerowane cielęciną
Maju !!!! więcej nie gotuj Proszę. Zachowaj swój styl .Bądz w ogrodzie
2021.04.17
~ ala

Poprzedni przepis

Kociołek mięsno-warzywny

Kociołek mięsno-warzywny

Pan Aleksander, właściciel ogrodu spod Tarnowa, podzielił się z nami przepisem na pyszną potrawę, przygotowywaną w „ogrodowej kuchni”, a konkretniej: w...

więcej »
Ocena
93%
7%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg