Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni

dodano: 01.03.2011

Jak przygotować wykwintny dżem dyniowo-pomarańczowy albo pyszną zupę dyniową?

Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Dżem dyniowo-pomarańczowy
 
Składniki:
1,5 kg dyni
2 duże soczyste pomarańcze
sok z 0,5 cytryny
0,5 kg cukru
kawałek imbiru (opcjonalnie)
1 cukier żelujący 1:2
 
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skórki, rozgotować. Potem miąższ rozbić tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnić blenderem.
Pomarańcze dobrze umyć, otrzeć z nich skórkę. Pozostałą białą skórkę obrać dużymi płatami, odłożyć. Zagotować w rondlu syrop z 1 szklanki wody i 2 łyżek cukru i gotować w nim skórkę pomarańczową aż zmięknie (ok.10 min). Pomarańcze rozdzielić na ząbki, z każdego zdjąć skórkę. Miąższ pomarańczy drobno pokroić i wyjąć pestki.
Następnie połączyć rozgotowaną dynię, pokrojone pomarańcze, cały cukier, ugotowane skórki z syropem i sok z cytryny oraz włożone w cienką pończochę lub gazę białe skórki (znajdują się w nich pektyny, które dodatkowo żelują dżem i dają ciekawy, lekko gorzkawy smak). Gotować na wolnym ogniu około 20-30 min. Można pozostawić do następnego dnia. Spróbować - jeśli dżem jest za mało kwaśny, dodać jeszcze soku z cytryny. Białe skórki w pończosze wyjąć, do dżemu dodać torebkę cukru żelującego, gotować kilka minut. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić je do góry dnem.
Dżem jest bardzo smaczny i aromatyczny. Ma pomarańczowy smak i piękny złocisty kolor. Jest doskonały na przykład do naleśników.

Zupa dyniowa
 
Składniki:
około 1 kg pokrojonej w kostkę dyni
kilka ziemniaków
2 duże cebule
koncentrat pomidorowy
sól
śmietana kwaśna (opcjonalnie)
kostka warzywna lub bulionowa
oliwa lub olej do smażenia
 
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, często mieszając, aż się dobrze zrumieni.
Do około 1,5 litra wody wrzucić dynię, zrumienioną cebulę, kostkę bulionową. Gotować około 15 min., aż dynia będzie miękka.
Osobno ugotować (w niewielkiej ilości wody) pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupę dyniową zmiksować, dodać koncentrat pomidorowy - około 2 łyżek, do smaku, posolić. Dodać ugotowane ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. (Można też ziemniaki od razu ugotować z dynią i zmiksować).
Na koniec do talerza można dolać łyżkę śmietany lub jogurtu albo olej z pestek dyni.

Smacznego!
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
98%
2%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Polecam przepisy forumowiczek http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/44-kulinaria/50044-cukinia-dynia-wyhodowalismy-to-zjadajmy-ze-smakiem
2021.08.01
~ bogna
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Ja polecam zupę z dyni z cząbrem. 1 cebule pokroić, zeszklić, następnie dodać 1 paprykę pokrojoną w kostkę, 1 pomidor pokrojony wszystko razem dusimy. +1/3 szkl. ryżu + sól +wywar (kostka rosołowa lub rosół) gotować do miękkości +1 łyżeczka płaska słodkiej papryki, pieprz, vegeta, trochę ostrej papryki Dynię pokrojoną w kostkę rozgotować w osobnym naczyniu, dodać do przygotowanego wywaru z ryżem +1 łyżka cząbru suszonego. Gotować z 5 min. jak za gęsta rozrzedzić. Nalewać na talerze, gorącą posypać żółtym serem (startym na grubych oczkach).
2021.08.01
~ asiag
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Ja łącze rozgotowaną dynię z serkiem śmietankowym w proporcji ok 2 szkl dyni 400 gr.serka.To wszystko miksuję z cukrem pudrem wedle uznania.Dodaję przyprawy tz.1-2 łyżeczek przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki imbiru.Można dodać ze 2 łyżki śmietany kremówki ale nie koniecznie.Wykładam to na miseczkę i częstuję gości którzy tą masę nabierają sobie trzymając w ręce biszkopty.Dostałam ten przepis od mojego zięcia z USA.Jest pyszny polecam .Nie spotkałam podobnej wersji nigdzie.
2021.08.01
~ Giga
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Fajny pomysł, tylko to nie jest dżem, bo jak jest zagęszczony? Dynia to genialne warzywo, kocham je za kolor i możliwości zastosowania, no i jest tania!
2021.08.01
~ misia
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Moja wersja dżemu z dyni: miąższ pokrojony w kostkę zasypujemy kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny i cukrem, mieszamy,.zostawiamy na noc ( w chłodnym miejscu). Rano kilka razy jeszcze mieszamy, bo dynia puszcza sok. Rozgotowujemy masę dyniową. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową swojej roboty, trochę imbiru ( świeżego startego lub kandyzowanego) i kilka goździków.Nie daję cynamonu, bo ma moim zdaniem za intensywną nutę. Goździki przed zmiksowaniem wyjmuję.Miksuję masę, wkładam do słoików, pasteryzuję. Jeśli ktoś chciałby mieć kostki dyni ( na kruche ciastka świąteczne ) musi sie pobawić w wyjmowanie dyni z zalewy i wrzucanie na wrzący syrop. Cukru, kwasku, cytryny daję\" na oko\"- próbuję, bo nie lubię gdy jest zbyt słodkie.Masa jest gęsta, nadaje się na słodkie farsze.
2021.08.01
~ gea
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Co do tego dżemu, to mam pewne uwagi - zrobiłam w tym roku dżem z 5 kg rozgotowanego miąższu dyni. Jednak był wodnisty, więc musiałam dodać więcej cukru żelującego (aż 5 torebek). Moja propozycja - zrobić w małym naczyniu najpierw próbę, ile trzeba dodać cukru i preparatu żelującego, bo dynia dyni nie równa. Do tego skórkę gotować osobno z cukrem w minimalnej ilości wody! Ale dżem rewelacyjny w smaku. Polecam!
2021.08.01
~ mania
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
A ja zrobiłam dżemik dyniowo-pomarańczowy - pycha! Dodałam tylko mniej cukru niż w przepisie, bo i tak wychodzi bardzo słodkie i dorzuciłam korzenne przyprawy. Podałam do naleśników, posypałam odrobiną świeżej mięty i ta mięta dopełniła dzieła, polecam!
2021.08.01
~ Pauli
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
dotyczy zupy arabskiej - ja duszę cebulę i dynię na oliwie (ew. na oleju, ilość łyżek oliwy wg upodobań), przyprawy dodaję już jak duszę warzywa (uważam, że wyższa temperatura np. przy smażeniu, wydobywa wszystkie aromaty przypraw, rada: owoce kolendry wcześniej miażdżę w moździeżu). Serek topiony dodaję do zupy na talerzu - lubię gorące zupy - serek częściowo rozpuści się. Zdecydowanie wolę zupę bez jogurtu, wtedy ma bardziej \"dyniowy\" smak.
2021.08.01
~ halszka
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Przepisałam ten przepis z : Zupa krem z dyni-Kuchnia indyjska Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21) Składniki: 0,5 kg dyni, pomidor, 4 łyżki masła, 1 posiekany ząbek czosnku, chilli, tarty korzeń imbiru, 3 szklanki domowego rosołu, pieprz, sos sojowy Sparz pomidora, obierz ze skórki. Na rozgrzanym maśle usmaż dynię pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojonego pomidora, imbir, czosnek i chilli, zamieszaj, zalej rosołem. Gotuj, aż dynia będzie miękka, zmiksuj. Dopraw pieprzem i sosem sojowym. Podawaj zupę z wybranym dodatkiem Krem z dyni podaj w małych filiżankach, przykryj czapką bitej śmietany i posyp proszkiem ze zmiksowanych suszonych grzybów.
2021.08.01
~ mania
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
A ja gorąco polecam pyszną zupę krem z dyni z programu \"Para w kuchni\": http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-2861_zupa-krem-z-dyni.html Zupa dzięki dodatkowi czosnku i imbiru jest rozgrzewająca - w sam raz na jesienno - zimowe chłody. W ten sam sposób, ale bez podsmażania i bez dodatku pomidora można zrobić zupę z marchwi. Z dzieciństwa pamiętam tajemniczy smak kompotu z dyni mojej babci, ale jeszcze nigdy go nie gotowałam.
2021.08.01
~ Dida
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
A w tej arabskiej zupie, to kiedy dodać ten ser topiony i te egzotyczne przyprawy, a cebulę dusić bez wody? Może trochę oliwy do zeszklenia, a potem dodać dynię?? poproszę o dokładniejszą instrukcję! Uwielbiam wszelkie zupy z dyni....
2021.08.01
~ efka
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Bardzo polecam zupę arabską z dyni, szczególnie na zimne dni - robiłam kilka razy. składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 porcje śmietankowego sera topionego szklanka jogurtu naturalnego 1 cebula przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili) sól, pieprz przyrządzanie: Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
2021.08.01
~ halszka
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
znakomity polecam gorąco.
2021.08.01
~ kaja
Re:sprawdzone potrawy z dyni
Dżem dyniowo - pomarańczowy SPRAWDZONY!!!! To rewelacja do chleba, naleśników ale i do posmarowania jednej warstwy biszkoptu na tort z owocami (ananasy, pomarańcze). Niestety zrobiłam zbyt mało, bo tylko (!!!) 16 słoików 0,25. W najbliższym sezonie poprawię się. Warto. jest trochę \"zabawy\" z pomarańczą - ale za to potemmm,,,,, mniam.
2021.08.01
~ Hana

Poprzedni przepis

Potrawy z dyni

Potrawy z dyni

Garść ciekawych przepisów na pyszne dania z dyni

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg