Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Pomidorowe pyszności

dodano: 23.03.2014

Macie pomidory? Sprawdźcie, co można z nich wyczarować.

Pomidorowe pyszności
Pani Małgorzata Berezowska, właścicielka niewielkiego ogródka w którym królują pomidory, podzieliła się z nami swoimi przepisami na apetyczne pomidorowe przetwory.
 
A ogród pani Małgorzaty i jej niesamowite pomidory prezentujemy w odcinku 488: POMIDOROWY OGRÓD.
 
Sałatka z zielonych pomidorów
 
Składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów  
45 dag cebuli
4-5 łyżeczek soli  
 
zalewa: 
2 i 3/4 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki octu  
1 łyżka cukru  
3 listki laurowe  
7 ziarenek pieprzu 
7 ziarenek ziela angielskiego
 
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy, kroimy w cienkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.
Po tym czasie dobrze je odsączamy na sitku i odcedzamy jak najwięcej wody.
Wodę gotujemy z octem, cukrem i przyprawami.
Cebulę kroimy na cienkie plasterki, mieszamy z pomidorami i nakładamy do sparzonych wrzątkiem słoików, dociskając łyżką.
Następnie wlewamy gorącą zalewę i mocno zakręcamy sparzonymi zakrętkami.
Słoiki pasteryzujemy 20 minut w garnku ze szmatką na dnie i wodą do ok. 2/3 wysokości słoika, w temp. maksimum 90 stopni lub w piekarniku z termoobiegiem w temp. 90 stopni.
 
 
 
Pindjur:
 
Składniki:
5 kg czerwonej papryki 
2,5 kg dojrzałych pomidorów   
2,5 kg bakłażanów   
5 cebul średniej wielkości  
20 ząbków czosnku
2 -3 szklanki oliwy
(Uwaga!! wszystkie przyprawy dodajemy do smaku)
1-2 łyżki cukru  
1-2 łyżki octu winnego
sól  
świeżo zmielony czarny pieprz
½-1 łyżeczki pieprzu Cayenne  
 
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy pestki układamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) skórką do góry. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni, aż skórka trochę się przypali, a na jej powierzchni pojawią się czarne bąble. Wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygną i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane papryki zostawiamy na sicie do ocieknięcia min. 8-12 godzin.
Bakłażany kroimy na plastry o grubości nie większej niż 2 cm, posypujemy solą z dwóch stron, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie płuczemy. 
Plastry bakłażanów, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, nieobrany czosnek, pieczemy jak paprykę, ale nie na czarno, tylko do miękkości bakłażanów (ok.20 min).
Pomidory kroimy, dusimy bez wody w garnku kilka minut, przecieramy przez nylonowe sito.
Bakłażany przecieramy przez sito tak jak pomidory, jeżeli będzie trudno, można dodać trochę przecieru pomidorowego.
Papryki mielimy w maszynce (sito 4 mm) razem z upieczoną cebulą oraz z obranym czosnkiem.
Wszystkie trzy „masy” wrzucamy do garnka (na płytce ochronnej) i dusimy, aż masa nabierze kremowej konsystencji (czasami trzeba odparować). 
Dolewamy oliwę, przyprawiamy i zagotowujemy.
Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 30–40 minut w garnku ze szmatką na dnie i wodą do ok. 2/3 wysokości słoika, w temp. maksimum 90 stopni, lub w piekarniku, z termoobiegiem w temp. 90 stopni.
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
96%
4%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Pomidorowe pyszności
Zielone pomidory kroję drobno zalewam niedużą ilością wody i powoli gotuję.do rozgotowanych daję cukier,gotuję i dodaję do smaku cynamonu.Zagotowuję do odpowiedniego zagęstnienia i mam pyszną marmoladkę do chlebka a częściej do ciasta drożdzowego,do którego oprócz drożdży dodaję płaską łyżeczkę proszku .
2021.09.25
~ dajana65

Poprzedni przepis

Chleb dyniowy pszenno-orkiszowy

Chleb dyniowy pszenno-orkiszowy

Oto przepis na chleb na zakwasie, pieczony w piecu chlebowym (lub po prostu w piekarniku).

więcej »
Ocena
95%
5%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg