Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Wiosenne gotowanie

dodano: 10.05.2014

Oto kilka przepisów z wykorzystaniem nowalijek.

Wiosenne gotowanie
W odcinku 495. programu, w ogrodzie państwa Mokrzyńskich, rozstawiliśmy ogrodową kuchnię. Kucharz Piotr Kucharski zaprezentował kilka przepisów z wykorzystaniem wiosennych jarzyn.
 
Gołąbki z młodej kapusty
 
Składniki:
6-8 liści z młodej kapusty
100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
100 g wędzonego boczku
2 pęczki botwinki
sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Liście kapusty sparzyć gorącą wodą, aby stały się bardziej elastyczne. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy będzie lekko podsmażony, dodać do niego posiekaną botwinkę. Całość razem poddusić i wymieszać z ugotowaną kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty, zwijać i układać na sitku do gotowania na parze, gotować około 20 minut.
 
 
Wiosenna zupa

Składniki:
100 g dobrej kiełbasy
2 łyżki oleju do smażenia
2 litry wody
2 ziemniaki
1 kalarepka
1 pęczek rzodkiewki z młodymi listkami
1 pęczek zielonych szparagów
1 garść młodego szpinaku
1 garść szczawiu
1 pęczek koperku
200 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
 
Podsmażyć na patelni pokrojoną w plasterki kiełbasę. Po kilku minutach przełożyć ją do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dolać do garnka wodę (lub bulion, jeśli ktoś woli) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 10 minut, a potem dodać do zupy rzodkiewki pokrojone w plasterki, pokrojoną w kostkę kalarepkę i szparagi pokrojone w 1 cm kawałki oraz oczyszczony i pokrojony w paski szpinak oraz szczaw. Całość gotować jeszcze ok. 15 minut. Na sam koniec dodać do smaku śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
 
 
Na deser można podać biszkopt - poniższy przepis przyda się do upieczenia ciasta w Multicookerze Philips.
 
Biszkopt z rabarbarem i syropem z mniszka lekarskiego
 
Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar:
500 g rabarbaru
3-4 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
 
Sposób przygotowania:
  1. Utrzeć cukier z masłem w misce aż otrzymamy puszystą maślaną masę.
  2. Do masy wbijać jajka i ubijać mikserem aż uzyskamy puszystą masę.
  3. Otrzymaną masę przelać do miski urządzenia.
  4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, wybierając temperaturę 180ºC. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Na koniec wystarczy wcisnąć przycisk START.
  5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
  6. Po około 5 minutach wyjąć ciasto z misy i odstawić do ostygnięcia.
  7. W czasie, gdy biszkopt się piecze, podsmażyć z na patelni rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, w trakcie smażenia dolać syrop z mniszka.
  8. Biszkopt przekroić w poprzek na dwie części. Na dolną wyłożyć podsmażony rabarbar. Można polać dodatkowo syropem i przykryć drugą częścią.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
93%
7%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Wiosenne gotowanie
Spróbowałam zrobić farsz do gołąbków, bardzo smaczny, dodałam jeszcze świeży szczypiorek. Sam był tak dobry, ze zjedliśmy go jako sałatkę, dobry zarówno na zimno, jak na ciepło.
2021.03.05
~ Ania

Poprzedni przepis

Pomidorowe pyszności

Pomidorowe pyszności

Macie pomidory? Sprawdźcie, co można z nich wyczarować.

więcej »
Ocena
96%
4%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg