Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Marokańska herbata miętowa

dodano: 21.06.2014

Na nadchodzące lato polecamy marokańską herbatę miętową.

W czasie naszej podróży po Maroko (relację z tej podróży prezentujemy w odcinku 501) wielokrotnie byliśmy częstowani gorącą, bardzo słodką miętową herbatą. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, doskonale gasi ona pragnienie i jest bardzo smaczna.
 
Etnobotanik dr Gary Martin, który mieszka w Marrakeszu, również ugościł nas aromatycznym naparem. Z rozmowy z nim, a także z Khalidem Mimi, który jest dyrektorem przedstawicielstwa Marokańskiej Organizacji Turystycznej Polsce, dowiedzieliśmy się nie tylko jak przygotować taką herbatkę; poznaliśmy też tradycję i historię przygotowywania napoju.
 
Ceremonia herbaciana zwyczajowo jest prowadzona przez mężczyzn. To wynika z tradycji – w przeszłości, mężczyźni mieli nieco czasu po południu, po pracy i gdy musieli podyskutować o swoim biznesie, o farmie, planach rolniczych, problemach w rodzinie, robili to przy herbacie.
 
Warto wiedzieć, że jest to zielona herbata z miętą. Dodaje się do niej też wiele innych aromatycznych ziół, jak na przykład majeranek, rozmaryn, tymianek, bylicę piołun, szałwię.
 
Pierwszym etapem jest tak zwane płukanie herbaty. Zieloną herbatę przelewa się gorącą wodą, miesza lekko i odlewa wodę. Potem dodaje się świeżą miętę, a także ewentualnie inne zioła. Na koniec całość trzeba dobrze posłodzić. Marokańczycy piją bardzo słodką herbatę, co też jest tradycją. Kiedyś częstowano gości dużą ilością słodyczy, słodką herbatą, bo cukier był bardzo drogi. Było to więc gest serdeczności i uhonorowania gościa.
 
Na koniec całość się miesza, ale nie łyżeczką. Herbatę kilkakrotnie przelewa się do szklaneczki i ponownie do dzbanka. Cukier się rozpuszcza. A aromat rozchodzi po napoju. Potem można go już nalać do małych szklaneczek. Marokańczycy leją herbatkę ze sporej wysokości, by na jej powierzchni stworzyła się pianka. Podobno wtedy herbata jest najlepsza.
 
Smacznego!
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
94%
6%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Wiosenne gotowanie

Wiosenne gotowanie

Oto kilka przepisów z wykorzystaniem nowalijek.

więcej »
Ocena
93%
7%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg