Gdy gościliśmy w ogrodzie pani Gabrieli, przygotowała ona kilka ciekawych napojów w sam raz na lato. Oto proste wskazówki, jak je wykonać.
Dwie garście płatków róż wsypujemy do blendera, zalewamy gazowana wodą mineralną, dodajemy cukru (20 dag lub mniej, jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich napojów) i miksujemy. Potem napój zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia dodajemy sok z jednej lub dwóch cytryn. Przed podaniem przecedzamy przez sitko.
NAPÓJ Z NATKI:
Wyciskamy sok z 2-3 pęczków natki pietruszki i dodajemy trochę brązowego cukru i sok z cytryny.
Napój ten to prawdziwa bomba witaminowa, a ponieważ po pewnym czasie się rozwarstwia, przed podaniem warto go zamieszać.
NAPÓJ Z ARONII:
Składniki:
1 ½ kg owoców aronii
200 liści z wiśni
5 l wody
1 ½ kg cukru
50 g kwasku cytrynowego
1 ½ kg owoców aronii
200 liści z wiśni
5 l wody
1 ½ kg cukru
50 g kwasku cytrynowego
Owoce i liście trzeba dokładnie wypłukać i wrzucić do 3 l wody. Gotujemy całość 10-15 min. Po ostudzeniu przecedzamy na sicie i dodajemy w zależności od smaku 1 ½ kg cukru i 50 g kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.
II wersja
Owoce aronii wkładamy do zamrażalnika na 24 godz. Wówczas owoce tracą swój cierpki smak. Następnie jeszcze zamrożoną aronie należy zmiksować blenderem. Następnie gotujemy i dosładzamy do smaku wg. powyższego przepisu.