Zupa z mandarynek
dodano: 13.12.2014
Pyszna zupa, która może być zarówno niezwykłym pierwszym daniem, jak i nietypowym deserem.
Zupa z mandarynek
Pani Małgorzata Woś, właścicielka miejskiego ogródka w orientalnym stylu, bardzo lubi wyszukiwanie egzotycznych przepisów. Poczęstowała nas zupą z mandarynek z gałką lodów śmietankowych. W dalekowschodniej scenerii potrawa smakowała wyśmienicie
 
Przepis pochodzi z blogu kuchniaaleex.blogspot.com.
 
 
Składniki:
12 mandarynek
sok z ½ cytryny
3-4 łyżki cukru
szczypta przyprawy do piernika
2 goździki
100 ml białego słodkiego wina (jeśli deser jest dla dzieci, zastąpić sokiem)
6 łyżek płatków migdałowych
6 porcji lodów waniliowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
 
Sposób przygotowania:
8 mandarynek obrać i wycisnąć z nich sok. Odrobinę odlać do miseczki. Wymieszać sok mandarynkowy z sokiem cytrynowym, cukrem i goździkami i zagotować.
 
Pozostałe mandarynki obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie ułożyć na dnie niewielkiego rondelka. Potem zalać je wrzącym sokiem z dodatkami oraz winem i zostawić przez 5 minut na małym ogniu, aby się zaparzyły.
 
Następnie zupę wymieszać z mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie chłodnego soku i schłodzić.
 
Na dno głębokich talerzy wysypać płatki migdałowe, wiórki kokosowe, plasterki mandarynek i po porcji lodów waniliowych i wlać do nich chłodną zupę.
 
Smacznego!