Oto przepis pani Agnieszki Dawid (odcinek prezentujący jej ogród można znaleźć tutaj: ODCINEK 610: Ogród w cieniu brzóz) na kociołek.
- kilka zewnętrznych liści kapusty włoskiej
- 5 pokrojonych w piórka cebul
- 3 cukinie pokrojone wraz ze skórką w półkrążki
- 5 różnokolorowych papryk oraz mała papryczka jalapeno pokrojonych w kostkę
- 4 marchewki pokrojone w słupki
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w talarki
- 4 sztuki kiełbaski z fileta z kurczaka
- 70 dkg mięsa od szynki
- oliwa
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czerwona papryka.
Sposób przygotowania:
Dno kociołka smarujemy oliwą i wykładamy liśćmi kapusty włoskiej. Podsmażamy mięso oraz kiełbasę na oliwie, przekładamy do miski i odstawiamy. Podsmażamy na złoto cebulę i odstawiamy. W kociołku kolejno układamy poszczególne warstwy: mięso, ziemniaki, cebulę i pozostałe warzywa, posypując każdą warstwę pieprzem, solą oraz ulubionymi ziołami. Całość od góry przykrywamy liśćmi kapusty, zamykamy kociołek (żeliwny, ze specjalną dokręcaną pokrywką) i zawieszamy na trójnogu nad ogniskiem. Kociołek powinien się piec nad rozżarzonymi kawałkami drewna, ale nie nad ‘żywym’ ogniem. Kociołek pieczemy około 2 godzin.
Powyższe składniki można do woli modyfikować, dodając pieczarki, bekon, bakłażana czy bataty.