Przepis na marynatę z papryki nadziewanej kiszoną kapustą
Składniki:
12 sztuk małej papryki białej lub czerwonej
60 dag kapusty kiszonej (najlepiej gotową z kminkiem i marchewką)
2 l wody
2 łyżki soli
liście laurowe (do dużego słoika 2, do małego 1)
ziele angielskie (po 3 do dużego, 2 do małego słoika)
po 1 ziarenku pieprzu
Zalewa:
7 szklanek wody
1,5 szklanki octu (ja użyłam octu winnego)
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z solą.
Papryki: odciąć górę, wydrążyć, umyć, wrzucić do wrzącej wody z solą, parzyć ok. 5 minut.
Kapustę kiszoną posiekać na drobne kawałki, wypełnić papryki, włożyć do słoików, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Zagotować wodę z octem i cukrem, zalać paprykę, słoiki zakręcić, pasteryzować ok. 25 minut.
Przepis jest rozszerzeniem odcinka 613: Heviz – miasto kwiatów na Węgrzech.