Rajskie jabłuszka
dodano: 01.03.2011
Rajskie jabłuszka są piękną ozdobą - można je też wykorzystać jako dekorację do deserów.
Rajskie jabłuszka
Jabłonie ozdobne, popularnie zwane  rajskimi, rodzą piękne, kolorowe owoce. Jabłuszka wiszą na drzewkach często aż do wiosny.  Owoce, choć małe - mają średnicę od 0,5 do 2,5 centymetra - są jadalne.

Rajskie jabłka w syropie
 
Składniki:
1 kg rajskich jabłek
Syrop: na szklankę wody, w której gotujemy jabłka, 2 szklanki cukru
 
Sposób przygotowania:
Jabłka nakłuwamy dość gęsto i wrzucamy do zimnej wody. Owoce wkładamy całe, ze skórką i pestkami. 
W tym czasie szykujemy syrop z wody i cukru, wrzucamy do niego owoce, które czekały do tej pory w zimnej wodzie i gotujemy. Całość przekładamy do słoików, które zamykamy na gorąco lub pasteryzujemy.
 
Jabłka są świetne jako ozdoba ciast i tortów, lodów i innych deserów.