Suszenie pomidorów
dodano: 24.03.2011
Podpowiadamy, jak ususzyć pomidory w domowych warunkach.
Suszenie pomidorów
Od końca lata aż do późnej jesieni mamy na rynku  mięsiste, podłużne pomidory, które najlepiej  nadają się do suszenia.
 
Pomidory  kroimy wzdłuż, na pół.  Jako przyrząd do suszenia świetnie nadaje się rama z  plastikową siatką, pod którą można położyć folię aluminiową.  Pomidory powinny znajdować się w mocnym słońcu przez jak najdłuższą część dnia. Kto nie ma czasu na bieganie z pomidorami po ogrodzie, polecam od razu suszenie w piekarniku, na blachach lub w elektrycznej suszarce do grzybów.
 
Suszone pomidory zanurzone w oliwie, z ziołami, to wspaniała przekąska jako dodatek do kanapek, sałaty i różnych potraw. 
 
UWAGA!  Niestety nie można uzyskać wspaniałego smaku suszonych pomidorów przez suszenie ich w elektrycznej suszarce do grzybów. Próbowaliśmy - mają smak surowych pomidorów!
W trakcie powolnego suszenia na słońcu w pomidorach zachodzą powolne procesy, które nie dadzą się powtórzyć w elektrycznym urządzeniu, dlatego wszędzie na świecie stosuje się tradycyjne suszenie na słońcu – we Włoszech, Turcji i innych krajach o cieplejszym od naszego klimacie.