Dereń jadalny (Cornus mas) to duży krzew dorastający do 3-7 metrów wysokości. Ten dereń ma nieduże wymagania glebowe, rośnie dobrze zarówno w słońcu, jak i w półcieniu. Nadaje się też na żywopłoty, a jego drobne, żółte kwiatki, pojawiają się jeszcze przed rozwojem liści.
Moment kwitnienia derenia jadalnego jest w naszym klimacie początkiem wiosny fenologicznej. Pan Marceli Ciesielski powiedział, że termin ten jest bardzo zmienny – czasem kwitnienie przypada na 10 marca, a czasem dopiero na 10 kwietnia.
Warto pamiętać, że oprócz kwiatów, dereń jest ceniony za swoje jadalne owoce. W pełni dojrzałe i miękkie owoce są słodkie i smaczne. Przygotowuje się z nich nalewkę – dereniówkę, są też doskonałym surowcem na soki i konfitury. Z niedojrzałych owoców robi się tak zwane fałszywe oliwki - derenia marynuje się lub kisi z ziołami. Szczegółowy przepis na kiszone owoce derenia znajduje się tutaj: PRZEPIS.
Ciemnoczerwone owoce, kiedy dojrzeją, same spadają na ziemię. Dlatego warto pod drzewo położyć płachtę, na przykład z agrowłókniny, żeby łatwiej było zebrać owoce. Nie trzeba się śpieszyć, bo leżąc owoce dalej dojrzewają.
Z dwóch dużych krzewów można zebrać nawet do 30-40kg owoców! Jednak te plony są bardzo różne w zależności od roku. To dlatego, że dereń kwitnie wcześnie i kwiaty mogą zostać uszkodzone przez przymrozki.